Митрополит Симеон опроверга авторството на писмото до Вселенския Патриарх



В изявление, написано собственоръчно на ръка, Митрополит Симеон категорично отрече да е писал писмо, с което да предлага на Вселенската Патриаршия преминаването на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ под нейна юрисдикция. Публикуваме пълния текст на писмото.

Изявление на Западно- и Средноевропейския Митрополит Симеон

Христос воскресе!

С голямо огорчение и духовен смут прочетохме в официалния сайт на БПЦ – Българска Патриаршия молба до Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей за приемане на Богодарованата ни Българска Западно- и Средноевропейска епархия под юрисдикцията на Вселенския Патриарх.

С чиста съвест, категорично заявяваме, че не сме писали и изпращали такова писмо!

Единственото писмо, което сме писали и изпратили от гр. Берлин на 2.2.2010 г. (Сретение Господне), до Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, като пръв между равните, с право да бъде арбитър, бе помолен да вземе отношение по неканоничната и противоуставна наредба на Св. Синод по повод отстраняването ни като Митрополит на Богодарованата нам Българска Западно- и Средноевропейска Епархия.

Въпросното писмо е публикувано в интернет-сайт "Двери на Православието" на 21 април 2010 год.

Воистину Христос воскресе!

С благословение и обич в Христа,

+ Западно- и Средноевропейски Митрополит Симеон
27 април 2010 г.
Св. Свещмчк Симеон брат Господен по плът
гр. Берлин

P.S. Изявлението е писано ръкописно от нас.
Собственоръчно изявление на Митрополит Симеон

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...