Румънската патриаршия относно казуса с църквата „Св. Илия“ в Букурещ


ПРЕС-СЪОБЩЕНИЕ НА РУМЪНСКАТА ПАТРИАРШИЯ: Уточнения относно обвиненията към Румънската патриаршия в забрана за служение на български език в енорийската църква “Св. пророк Илия – Хан Колця” в Букурещ.

Във връзка с обвиненията към Румънската патриаршия в забрана за служение на български език в енорийската църква “Св. пророк Илия – Хан Колця” в Букурещ уточняваме следното:

В заседанието си на 7 юни 1954, Св. Синод на Румънската православна църква, по предложение на достойния за поменаване Блажения патриарх Юстиниян, е решил църквата “Св. пророк Илия – Хан Колця”, разположена на ул. Доамней № 18, „заедно с целия й инвентар и апартамента на партера, да бъде дадена за използване от българската общност от столицата, докато тя си построи собствена църква”. Безвъзмездното предаване на храма в Букурещ за българската православна общност е представлявало знак на братската обич на Румънската православна църква към Българската православна църква. Уточняваме, че румънската православна общност си е построила в София собствена църква в която богослуженията се извършват на румънски език още от началото на миналия век (1907).

След 55 години безплатно използване на храма от българската общност, констатирайки напредналото състояние на деградиране на църквата и съобразявайки се с изискванията наложени от действащото законодателство за възстановяване на конфискуваните от комунистическия режим църковни имоти, Постоянният епархийски съвет на Букурещката архиепископия – в заседанието си на 31 март 2009 – реши спешно възстановяване на енорията “Св. пророк Илия – Хан Колця” с юридическо лице и назначаването на отец Габриел Григореску за първи свещеник. Измежду приоритетите в мисията на новия първи свещеник се наброяват укрепване и реставриране на църквата, както и възстановяване на конфискуваните по времето на комунистическия режим църковни имоти.

Постоянният епархийски съвет е решил още представителят на Българската православна църква в Букурещ, иконом Петър Тотев, да продължи да свещенодейства заедно с отец Габриел Григореску, така както в София например, свещеникът на руската православна общност служи в църква, собственост на Московската патриаршия, заедно с двама български свещеници, без това съслужение да възпрепятства доброто извършване на пастирско-мисионерската дейност за двете общности, руска и българска.

Следователно никога не е забранявано на отец Петър Тотев да служи в енорийската църква “Св. пророк Илия – Хан Колця”, така както по погрешен начин се твърди от някои медии в България и Румъния, но само е помолен да си сътрудничи и да съслужи с румънския свещеник, за постигане на установените от Постоянния епархийски съвет цели. И така отец Петър Тотев може необезпокояван да продължи своята пастирско-мисионерска, литургична и административна дейност за православните български вярващи от Букурещ, наред с румънския първи свещеник.

В работно заседание на 18-19 юни 2009 г. Св. Синод на Румънската православна църква е одобрил решението на Постоянния епархийски съвет на Букурещката архиепископия, следвайки в началото на месец юли, тази година, в Букурещ да се проведе среща на представители на Румънската и Българската патриаршии с цел разясняване на създадената ситуация в рамките на тази енория.

Прес-служба на Румънската патриаршия | www.ruseinfo.net

Превод от румънски език: дякон Кирил Синев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...