„Иисус Христос в Корана“ – нова книга на ИК Омофор


От тази седмица издателство Омофор предлага на книжния пазар книгата на Радко Попов – "Иисус Христос в Корана". Авторът е православен богослов и дългогодишен редактор в Би Би Си – Лондон. Книгата е формат А5, 150 страници, с твърди корици и цена от 15 лева.

Проф. Цветан Теофанов – за книгата:

Книгата на православния богослов Радко Попов е увлекателно четиво и ценно изследване, посветено на един от важните проблеми, които свързват и разделят християните и мюсюлманите. Без да премълчава несъгласията си с някои коранични постановки, авторът се стреми към задълбочен, подробен и обективен анализ на ислямските представи за Иисус Христос.

Радко Попов е положил значителни усилия, за да обхване и обобщи наличните, немалко на брой и внушителни по обем, извори по темата. Безспорно ерудитско, но същевременно и достъпно за широката читателска аудитория, настоящото изследване допринася за толкова необходимото ни днес взаимно уважение и разбирателство между вярващите, независимо от религията, към която принадлежат.

Антони Георгиев, издател, бивш редактор в Би Би Си – Лондон и заместник-директор в „Свободна Европа” – Мюнхен – за автора:

Радко Попов дойде в Би Би Си – Лондон от университета в Хайделберг, Западна Германия. Първо през летните ваканции на 1980 и 81 година той стажува като програмен асистент, а от 1982 година, след като спечели конкурс за редактор, създаде единствената в света, по онова време, редовна седмичната религиозна радиопрограма на български език – „Религия и вяра”. От тогава той започна професионално да се интересува от ислям. От 1982 до 1998 година Радко Попов създаде за Би Би Си повече от 600 предавания на религиозна тематика – преобладаващата част по въпроси на християнството, но ислямската тематика бе също застъпена в поредици като: “Пророкът Мохамед и възникване на исляма”, “Рамазан – месец на пост” и др. През април 1990 година той организира в София колоквиум на православни богослови и мюсюлмански учени на тема “Общи етични и морални ценности на християни и мюсюлмани”. Редактираният от Радко Попов запис на рефератите и дискусиите Би Би Си – Лондон излъчи в серия от пет програми. Между многото серии програми, на които бе автор, са “Българската православна общност в Истанбул” (1989), “Българският манастир Зограф в света Гора” (1991), “Църкви на българите в Бесарабия” (1992), “История на православната църква в Македония” (1993) и “Вярвания на циганите в България” (1994). През 1995 и 1997 година Радко Попов участва в международните конференции, организирани в Егейско и Черно море от вселенския патриарх Вартоломей І на тема „Екология и религия”, които също бяха отразени от него в серии от радиопрограми.

 

Вместо увод

Не минава ден, през който медиите да не съобщят новина, свързана с исляма.
В България живеем от векове с повече от един милион мюсюлмани като съседи и, в библейски смисъл – като ближни. Но какво знаем за тяхната вяра и култура? Често имаме повърхностни знания, изпъстрени с исторически обосновани предубеждения и митове. Сблъсъкът на историята е създал стени, които ни разделят. Малък брой православни християни познават исляма задълбочено, за да погледнат обективно, и без предубеждения на неговата същност и да си отговорят на въпроси като: Кои са мюсюлманите? В какво вярват те? Могат ли християни и мюсюлмани да живеят в мир заедно? Това са сложни и обширни въпроси, върху които през последните десетилетия у нас работят малък брой доказали се учени, и област на знанието, в която предстои още много да се направи. Бих искал да спомена поне някои имена – Евстатиев, Желязкова, Макариев, Марушиакова, Мерджанова, Павлович, Пеев, Теофанов, Чуков, и др.

Тази книга се концентрира върху малка, но тясно свързана с горните въпроси тема – образа на Иисус Христос в Корана. Изследването е опит да се проучи светият живот на Христос, така както е представен в свещената книга на мюсюлманите.

Изследването също така се спира и на паралелни места в Библията и в апокрифната литература, но основната му цел е да очертае ролята и статуса на Иисус Христос в исляма.

Книгата е подходяща за широк кръг от читатели, за всички, които се интересуват от влияния, взаимодействия, връзки и диалог между християнството и исляма. Тя би могла също да бъде от полза и за специалисти, научни работници, преподаватели, аспиранти и студенти по богословие и сравнително религиознание.

Книгата е подходяща и за мюсюлмани, които се интересуват от едно систематизирано представяне на образа на Иса в Корана и от вярата на своите съграждани християни, тъй като паралелно с учението на Корана се представя накратко и християнската гледна точка по различните догматически въпроси и събития от живота на Христос.

Но преди всичко книгата се старае да бъде модерно и обективно изследване на учението на Корана за Иисус Христос, изследване, каквото досега не е правено на български език в тази си форма. Въпреки че книгата има научен характер, съзнателно е търсен формат, който да я направи достъпна за по-широки читателски среди. Надеждата на автора е, че нейното съдържание ще стимулира и подпомогне диалога между мюсюлмани и християни. Или както пише Д. П. Киров, „днес, особено на фона на различните международни конфликти на религиозна основа, става все по-ясно, че без религиозно познание трудно може да се изгради пълноценно гражданско общество”.

Съдържание

ЧАСТ ПЪРВА. АРАБСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ ПРЕДИ ИСЛЯМА

1. ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ
2. НАСЕЛЕНИЕ
3. ПОЛИТИЧЕСКИ И РЕЛИГИОЗНИ ВЛИЯНИЯ
4. ЮДЕИ, ХРИСТИЯНИ И ЕЗИЧНИЦИ
5. ТЪРГОВИЯ

ЧАСТ ВТОРА. ПРОРОКЪТ МОХАМЕД И КОРАНА

6. МОХАМЕД ДО ОТКРОВЕНИЕТО
7. ОТКРОВЕНИЯ В МЕКА
8. ОТКРОВЕНИЯ В МЕДИНА

ЧАСТ ТРЕТА. ИИСУС ХРИСТОС В КОРАНА

9. ИСЛЯМСКИЯТ ИИСУС – ЧОВЕК И ПРОРОК
10. ДЕВА МАРИЯ – МАРИАМ
11. БЛАГОВЕЩЕНИЕ
12. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
13. СМЪРТ И ВЪЗНЕСЕНИЕ НА ИИСУС ХРИСТОС
14. ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ НА ИИСУС ХРИСТОС
15. ДЕЯНИЯ НА ИИСУС ХРИСТОС СПОРЕД КОРАНА

Чудеса като знаци от Бога и знамения
Способност да говори още в люлката
Учениците и трапезата
Власт да сътворява (птици)
Съживяване на мъртвите
Лекуване на слепи и прокажени
Знание за скритото и неведомото

16. ИМЕНА, ЕПИТЕТИ И ТИТЛИ НА ИИСУС ХРИСТОС В КОРАНА

Иисус (Иса)
Месия Иса (Иса ал-Масих)
Слово (Калима)
Дух Божий (Рухуллах)
Раб Божий (Абдуллах)
Пророк (Наби)
Пратеник на Аллах (Расулуллах)
Знамение (Айя)
Пример (Масал)
Свидетел (Шахид)
Милост от Бога (Рахма)
Знатен (Уаджих); От приближените на Аллах (Мин ал-мукаррабин)
Един от праведниците (Мин ас-салихин)
Благословен (Мубарак)
Пречисто момче (Гулам закий)
Нежен към Своята майка (Баррун ли-уммихи)
Иисус не е горделив, непокорен (лайса джаббаран шакийан)
Като Адам (Масалу Адам)
Потвърждение на Тората (Мусаддикан лима байна ядайхи мин ат-таурат)
Знак за Часа (Илм ас-саат)
Мир (Салам)

ЧАСТ ЧЕТВЪРТА. ИИСУС ХРИСТОС В КОРАНА — ОСНОВА ЗА ДИАЛОГ

17. ПРАВОСЛАВНО-МЮСЮЛМАНСКИЯТ ДИАЛОГ В НАШИ ДНИ
18. ХРИСТОЛОГИЯ И ЕТИКА – ДИАЛОГ НА ДЕЛА КЪМ БЛИЖНИЯ

ЧАСТ ПЕТА. ПРИЛОЖЕНИЯ

Приложение 1: КАРТА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК – ПРЕДИСЛЯМСКИ ПЕРИОД
Приложение 2: РЕЧНИК НА АРАБСКИТЕ ТЕРМИНИ И ИМЕНА
Приложение 3: СПИСЪК НА ПРОРОЦИТЕ, СПОМЕНАТИ В КОРАНА
Приложение 4: КОРАНИЧЕН ИНДЕКС
Приложение 5: БИБЛЕЙСКИ ИНДЕКС
Приложение 7: ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

а) справочна
б) на кирилица
в) на латиница
г) интернет страници

***

Авторът ще дари цялата печалба от продажбата на книгата на център за междурелигиозни и междукултурни изследвания.

Книгата може да бъде намерена в повечето книжарници в страната, или поръчана от:
Православната книжарница, 
ул. "Георги Бенковски" 9, 
София 1000, 
телефон: 02-980 1660
, ел. поща: bookstore@pravoslavie.bg.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...