Светият Синод порица Пловдивския митрополит


Членове на Синода порицаха Пловдивския митрополит Николай, Константийския епископ Антоний и придружаващите ги делегати от Пловдивска епархия за самоволното и демонстративното напускане на заседанията на Църковния събор. Причината за забележките е по повод на днешното заседание на Светия Синод, на което Пловдивският митрополит отново не се е явил.

По време на приключилия тези дни Църковен събор в Рилския манастир, Пловдивският митрополит не се е съгласил с една от точките в дневния ред, а именно с формулировка в Устава, която според него създавала зависимост на църквата от държавата. След отправена остра реплика към присъстващата на заседанието юристка Мария Кьосева, поканена от Светия Синод като експерт, митрополитът и придружаващите го клирици и миряни от пловдивската делегация демонстративно напуснали събора.

Казусът с Пловдивския митрополит беше представен днес на вниманието на журналистите, присъстващи на прес-конференцията на Светия Синод, на която бяха представени резултатите от работата на Събора.

Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф в емоционален ключ разказа пред журналистите случката: "Каза "довиждане" и си излезе… Хората се шегуват, че не прилича на един митрополит да си тръгне заради жена…"

От Светия Синод са видимо притеснени от днешното отсъствие на владиката на заседанието, особено с оглед на взетите решения за централизиране на бюджета на БПЦ. "Той ни е нужен много, средствата от Пловдивска епархия са нужни много", заяви открито дядо Йосиф в репортаж, излъчен по БНТ1 тази вечер.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...