Битка за имоти в Дупнишка духовна околия


Източник: в. Вяра

За съдебна битка с цел връщане собствеността на 3 имота в общините Бобошево и Дупница се стяга Българската православна църква. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски се готви да доказва пред служителите на Темида претенциите на духовенството към 1800 дка земя в землището на община Бобошево, върху която са изградени хижите “Яна” и “Пионер” и механа “Воденицата”. В община Дупница пък спорните имоти са 3 дка по пътя към с. Самораново и 18 дка ливада, върху която сега е вдигната детската градина в селото. Предстоящите съдебни спорове са част от кампанията за възстановяване на национализираните земи, подета от Светия синод в цялата страна.

“Заповедта е отпреди 6 месеца и аз като ръководител на епархията съм длъжен да докладвам за изпълнението. Тъй като не срещаме разбиране от хората, които сега стопанисват имотите, ще водим съдебни дела. Тези земи са били на църквата и са ни възстановени с решение на поземлената комисия”, каза пред “Вяра” отец Паликарски. Теренът – земеделска земя и горски фонд, в община Бобошево е с площ 1800 дка и е бил собственост на несъществуващия вече манастир “Свети Димитър”, който сега Паликарски ще трябва да възстанови в някогашния му вид. По спомените на отчето е национализирана през 1962-63 г.

“За връщането й ще трябва да се заведат 3 съдебни дела – срещу общината, която е собственик на хижа ”Пионер”, срещу местното туристическо дружество “Лоза”, стопанисващо хижа “Яна”, и срещу бившия президент на ФК “Марек” и ФК ”Вихрен” Васко Владимиров, който пък държи механата.

Според отец Паликарски те нямат нужните документи, за да докажат собствеността си върху тях.

“Нещата са правени чисто по комунистически, без строителни разрешения, без нищо. Земята е записана със статут на временно управление от общината, обаче нотариални актове нямат. Особено за механата, която е направена до някогашната воденица. Тази част е дадена на местната потребителска кооперация, която пък я продава на Владимиров. Преустройствата са правени чисто по юнашки почин, без строителни визи, без планове”, категоричен е свещеникът. Той обясни, че земите са изключително плодородни, манастирът е имал и богато стопанство, отглеждани са много животни и земеделска продукция. Последният игумен отец Стефан след изгонването си е станал свещеник в с. Фролош, където живее и в момента.

Архиерейският наместник още не е подал жалбите в съда, но е категоричен, че това ще стане в близкото бъдеще. За община Дупница той не водил и преговори с общинското ръководство.

Никой от собствениците на спорните имоти не можа да се ангажира с някакви оценки, но общо цената със сигурност отива към няколко милиона евро. Най-скъпа от всички вероятно е хижа ”Яна”, която е с разчупена архитектура, сградата е на две и три нива, стаите са модерно обзаведени, съществува и хубав асфалтов път. Хижа ”Пионер” е в по-вехто състояние, там спалните са общи, с общи санитарни възли, но пък общината се готви за голям ремонт. Предвид засиления инвеститорски интерес към района и очакваното развитие на Бобошево като дестинация за културен туризъм според всички брокери това са златни имоти, които тепърва ще вдигат цените си.
Първан Дангов: От вас научавам за този проблем

От вас научавам за този проблем и не мога да коментирам, без да съм получил конкретни мотиви и да съм се запознал с казуса. По принцип винаги съм бил за сътрудничество с църквата. Доказателство за моята благосклонност като кмет е това, че прекратихме съдебния спор около двора на катедралния храм ”Свети Георги Победоносец”. Ще припомня само, че там имаше части на общината и на църквата, за които бе заведено дело още от времето на арх. Пилев. В моя мандат тези претенции не бяха продължени и целият имот остана във владение на архиерейското наместничество.

Димитър Сотиров: Да ми се обадят, когато ги вземат

На отчето мога да кажа да ми се обади, когато си вземе тези имоти. Нещата са уредени съвсем законово, издадени са всички необходими документи и няма да спечелят делото. По казуса има заведена цяла преписка, която е изпратена в Светия синод, но той изглежда не е запознат с нея. Категоричен съм, че тези земи са на общината и няма да се откажем от тях.

Васко Владимиров: Не са познали

Не са познали с тези претенции. Аз съм купил този имот от държавната структура Централен кооперативен съюз, той си беше актуван надлежно, разполагам с всички необходими документи. Сделката стана някъде 1996-97 година, минали са 10 години, така че са изпуснали всички срокове. Мислех да продавам заведението по едно време, обаче сега се отказах. Ако някой даде достатъчно добра цена обаче, ще видим. По принцип съм се приготвил да правя ремонт, а свещениците да ме прощават. Да са си свършили работата навремето.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...