БНТ: Поредният църковен скандал при избора на новия пловдивски митрополит


Източник: БНТ

Поредният църковен скандал при избора на новия пловдивски митрополит и обвиненията към него в нетолерантност към другите религии, отново разбуни духовете в религиозните среди. Според новия владика Николай, недоброжелатели тълкуват думите му пресилено. Младият архиерей твърди, че няма лошо отношение към католиците, а в Пловдив ще работи за православно обединение.

Митрополит Николай казва, че в отношенията си двете Църкви – католическата и православната, трябва да се ръководят от примера на Христовата любов.

Въпрос на БНТ: „Как мислите ще ви посрещнат сега в Пловдив католиците и можете ли да дадете гаранции, че няма да работите срещу тяхното вероизповедание в Пловдивска митрополия?”

Митрополит Николай: „Категорично заявявам, че аз няма да работя срещу никого в битността си на пловдивски митрополит. Аз ще работя за доброто на Св. Православна Църква. Ако не можем да служим заедно, все още, то аз ще се потрудя да бъдем приятели в нашите човешки отношения”.

Въпреки, че избегна конкретните отговори по темата за ересите и “злонамерените коментари” по негов адрес младият владика вече заговори за Прошката.

“Скоро е Неделя на всеопрощението и аз съм готов да простя на всички, както и аз моля да ми бъда простено”.

Въпрос на БНТ: „С чиста съвест ли ще седнете на митрополитския престол?”

Митрополит Николай: „Със спокойна съвест, с увереност в Божията благодатна помощ”.

На съмненията около избора му за пловдивски митрополит, владиката отговори: „Да – предопределеност има, но тя не е от човеците, а от Бог”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...