Новинар: Ватиканът се сърди, набеждаваме кардинал за педофил




Източник: в. Новинар

Тих дипломатически скандал пламна между Ватикана и България заради изявлението на шефа на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет проф. Иван Желев, че кардинал Бърнард Лоу бил "уволнен от папата за педофилия". Скандалът тръгна, след като бизнесменът Слави Бинев беше възведен в сан архонт в римската базилика "Санта Мария Маджоре", на която Лоу е протосингел.

В понеделник папският нунций у нас архиепископ Джузепе Леанца имаше нарочна среща с проф. Иван Желев, но подробности не бяха изнесени. За "Новинар" Желев призна, че Леанца е бил пратен в Дирекцията по вероизповеданията от Ватикана.

Кардинал Бърнард Лоу не е бил обвинен в педофилия и не е бил отстраняван от Ватикана, съобщиха за "Новинар" от пресслужбата на посолството на Светия престол у нас. През 2002 г. той се оттегля от поста архиепископ на Бостън, след като в неговата епархия избухва педофилски скандал, в който са замесени божии служители. Бърнард Лоу подава оставка, без самият той да е замесен. Неговото име е чисто и затова говори фактът, че папа Йоан Павел ІІ го назначава за протосингел на "Санта Мария Маджоре", обясниха от дипломатическата мисия на Ватикана.

Ако по някакъв начин името му беше замесено в подобен скандал, то Светият отец нямаше да го назначи, коментираха от посолството. Оттам допълниха, че не разполагат с точния текст на казаното от проф. Иван Желев и затова не могат да го коментират. В понеделник обаче папският нунций у нас архиепископ Джузепе Леанца, който е посланик на Ватикана, е разговарял с Желев и му е разяснил, че кардинал Лоу не е бил обвинен в педофилия.

Желев, който пък е гръцки архонт, обясни пред "Новинар", че е казал, че Лоу е педофил, защото така е пишело във вестниците. Той не отговори на въпроса смята ли да се извини.

Слави Бинев пък коментира, че не е редно държавни служители да се бъркат в църковните дела.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...