Сега: Кметът ще мери звука на църкви и джамии



Снимка: Велислав НиколовИзточник: в. Сега

Кметът Бойко Борисов се срещна с представители на Главното мюфтийство. Повод за разговора бе молбата на градоначалника да се намали звукът на високоговорителите на джамията "Баня Башъ", за да не се дразнят гражданите с друго вероизповедание.

Главният секретар на мюфтийството обеща да не спират призивите към мюсюлманите, Сидеров прави митинг

Главното мюфтийство ще намали децибелите на софийската джамия "Баня Башъ" само ако те се окажат по-високи от камбанния звън на православните църкви. Това условие постави главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов след среща със столичния кмет Бойко Борисов по повод жалби на граждани.

Мюсюлманските духовници настояват да се направят измервания на звука на камбаните от църквите и да се сравни с този от джамията. "Замервания ще има, но съм убеден, че ще бъдат в тяхна полза и ще сгрешим, защото не можем да намалим камбаните", даде заден Борисов. Той направил личен тест, като застанал съвсем близо до джамията и оттам не се чувал призивът на мюезина.

Хафъзов увери кмета, че високоговорителите са намалени до минимум. И му припомни, че правото на религиозни обреди е ненакърнимо. "Призивът езан е неделима част от нашата обредна система и ние няма да се откажем от него и ще продължим да го изпълняваме във всички джамии в България", категоричен бе Хафъзов. Той заяви, че говори от името и на Висшия мюсюлмански съвет.

На срещата присъства и имамът на централната джамия. Главният мюфтия не дойде, защото бил на семинар.

Довечера "Атака" свиква протестен митинг пред Централна баня срещу езана. Националистите твърдят, че мощните високоговорители, от които мюезинът призовава вярващите, са незаконни и са монтирани без разрешение от общината. Кметът вече даде разрешение за протеста. "Винаги сме се разбирали с тях и не сме допускали провокации. Надявам се и сега да е така", обясни решението си Борисов.

От "Атака" препоръчаха на кмета да не се прави на герой и омиротворител, защото няма правомощия да решава подобни проблеми. Това било право на общинския съвет. С писмо до председателя на съвета Владимир Кисьов хората на Сидеров настояха озвучителната уредба да се демонтира до края на юли. Националистите са събрали 35 хил. подписа на жители и гости на София срещу високия звук на джамията.

СЪМНЕНИЯ

Сидеров предположи, че е възможно от уредбата да се отправят и призиви към джихад. "Никой не знае какво точно се пее и проповядва, тъй като записът не е на български език", коментира той. Лидерът на "Атака" поясни, че реакцията на партията му няма отношение към исляма, а към агресивните проповеди, които дразнят немюсюлманите. По негова информация този ритуал бил забранен в големите градове на Индия, Пакистан и Египет, в които има смесено население. От "Атака" подчертаха, че проблемът в София е още по-голям, тъй като излъчванията на езана се правят и през нощта. Но откакто започнала подписката, били прекратени.

Сидеров обясни, че проблемът не е религиозен, а политически.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...