Стандарт: Нашенец скача за румънски кръст



фото: СтандартИзточник: в. Стандарт, бр. 5024

29-годишният търсач на силни усещания Тодор Пасев ще скача за кръста на Йордановден в Гюргево. Русенецът участва всяка година в надпреварата в България и досега пет пъти е ставал първи. Той е известен не само в дунавския град, но и във Варна, Бургас, Велико Търново и Силистра. Няколко поредни години той вади кръста от Дунав, а пред 2001 г. стигна пръв до него и в морската столица.

За да агитира повече русенци да скочат в Дунав на Йордановден, Тодор и 24-годишният му приятел Явор Парушев обявиха награда от 100 лева за най-бързия плувец, който пръв стигне до кръста в Русе. "На мен вече не ми е интересно да се състезавам в страната, защото навсякъде ме познават. Затова искам да го направя в Гюргево", обясни пред "Стандарт" Тодор. Записването на смелчаците, които ще скачат за Богоявленския кръст, вече започна в Русенската митрополия.

На 2 януари прочутите велорикши на Тодор дефилираха по гюргевските улици. "Влизаме с усмивка в Европа, настроението е голямо, затова сме тук да отпразнуваме събитието с нашите приятели румънци", обясни русенецът. Появата на колоната велорикши предизвика истински фурор на централния площад в Гюргево. Хората прегръщаха момчетата, снимаха се с тях и ги аплодираха. Българите носеха на ревера си лентички в подкрепа на българските медици "Не сте сами". "И оттук апелираме за свободата на нашите хора в Либия, защото искаме всички българи в чужбина да се чувстват сигурни", обясни Тодор. По време на велопохода звучаха българска народна музика, румънски фолклор и класически парчета. На връщане към колоната се присъедини и човек на "Стандарт", който измина обратния път от Гюргево до Русе с велорикша.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...