Музикалната поема „Рилският пустинник“ отново ще бъде изпълнена в Софийската опера



След успешните премиерни спектакли през миналата година, Софийската опера, под забележителното ръководство на академик проф. Пламен Карталов, ще представи на 13 и 14 януари и 10 февруари 2024 г. от 11.00 ч. музикалната поема „Рилският пустинник“, по текст на Тихомир Павлов и музика на ставрофорен иконом Кирил Попов. Спектаклите ще се състоят в камерната зала на операта и са адаптирани за деца и ученици.

На 13 януари диригент ще бъде Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, а останалите представления ще дирижира маестра Виолета Димитрова.

Текстът е поема, написана и издадена през далечната 1937 г. от Тихомир Павлов (1880–1937) – български общественик, писател, поет и етнограф. Творбата, озаглавена „Рилският пустинник“, е според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. И макар публикувана и одобрена от тогавашното Министерство на просветата, тази уникална поема остава в забвение. Преди няколко години отец Кирил я открива в личния си архив и веднага у него се поражда желание да използва този текст (либрето) за музикална поема. Основно това се осъществява през лятото и есента на 2022 г., когато той получава музикално вдъхновение.

Към текста на Тихомир Павлов великолепно са присъединени текстове от акатистите на Рилския светец и старозаветни цитати от св. прор. Исаия и Псалтира.

Източник: Софийска света митрополия

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...