Стандарт: Чистят учебниците от кръв и насилие


Нови програми по история обяви просветното министерство преди дни. Учебният материал не е намален, но вече ще се учи в други класове, обобщиха експертите от МОН. По-малко кръв и войни за сметка на повече култура и религия. Това е философията на новите учебници. Стряскащите цифри на изклани и застреляни въстаници и войници вече ще минат на заден план или изобщо няма да са задължителни. Просветители и творци ще се радват на по-голямо внимание от командири и пълководци. Историята вече няма да се дели според войните, а според етапите на развитие в обществото ни, е логиката на просветното министерство.

Христо Ботев и Васил Левски падат от учебника по история за пети клас и ще се изучават година по-късно. Това стана ясно преди дни, когато просветното министерство обяви новите учебни програми.

В букварите по история и цивилизация, които влизат в училищата от 15 септември, турското робство става "османско владичество" и се дели на две части – до Възраждането и след него. Първият период ще се учи в пети клас заедно с уроците за Аспарух, Кирил и Методий, Златния век на Симеон и Иван-Асен Втори. В шести клас пък влиза всичко от Паисий Хилендарски до Освобождението. Тези теми ще вървят в комплект със Стефан Стамболов, Фердинанд, световните войни, партизанското движение и социалистическата революция чак до управлението на Тодор Живков и събитията от Десети ноември.

Очаква се обаче в уроците за въстания, национални борби и трагедии да бъдат спестени всички подробности и коментари и да се посочват само най-важните факти. По-подробна информация ще се дава за културата на народа, неговото модернизиране, икономическо развитие и просвещение. Детето трябва да се запознае основно с националните паметници и взаимното влияние на различните религии и култури, които са се срещнали по нашите земи. Трябва да се научи да работи с карти, да прави паралели между събитията и да ги свързва с историческите личности, които са взели участие в тях, коментират експерти. Основно място има и познаването на конституцията. Това е записано в държавните образователни изисквания за обучение по история. Ето защо авторите на новите учебници смятат да наблегнат върху културата, изкуството, фолклора, бита, обичаите, занаятите и постиженията на народа ни. Особено внимание ще обърнат на приноса ни в световната история и култура – като създаването и популяризирането на славянската азбука, иконописта през средновековието и др. Целта е повдигане на националното самочувствие.

Ще има и специални занимания за културно-историческото ни наследство. В тях децата ще изучават архитектурни забележителности като Боянската църква, Мадарския конник, тракийските гробници в Казанлък и Свещари, Рилския манастир, Несебър и др. За сметка на това в новите учебници е предвидена много малко информация за зверства, трагедии, кърваво потушаване на въстания, отвличане на деца за еничари и борба за независимост. Там, където не може да се избегне споменаването на подобни неприятни събития, те ще се поднасят туширано и с възможно най-малко подробности, за да не провокират етническа нетърпимост.

Със същата цел национални герои като Георги С. Раковски, Христо Ботев, Любен Каравелов и Васил Левски ще бъдат представени най-вече с техните граждански идеи. Очаква се за тях да не се отделят специални уроци, както е в по-старите книги. Ще ги споменават само в контекста на събитията, в които са участвали. Освен това ще бъдат описани по-скоро като реформатори и модернизатори на обществото отколкото като революционери.

Ако спестим емоционалните подробности, които пълнят старите учебници, съдържанието ще намалее и ще е по-лесно за преподаване и възприемане от учениците. Това е мнението на експертите, които се занимават с подготовката на новите буквари. Според тях децата няма да изгубят от подготовката си, въпреки че от догодина часовете им по история намаляват с една четвърт. Няма да режем от съществения учебен материал, а само от допълнителната информация, която и без това прави книгите прекалено трудни, твърдят експертите. За тези, които имат интерес към допълнителни исторически извори и искат по-задълбочени познания, са предвидени задължително избираема или свободноизбираема подготовка и различни кръжоци.

Публикувано във в. Стандарт, бр. 4714, 22 февруари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...