Денят на жертвоприношението



Днес мюсюлманите по света празнуват главния си празник – Деня на жертвата (Ид ал адха или Курбан-байрям). Той се празнува винаги в десетия ден на дванайсетия месец на ислямския лунен календар и съвпада с последния ден от хаджилъка – ежегодното поклонение на мюсюлманите в Мека.

Всъщност събитието, което се празнува днес в ислямския свят, е добре познато на православните християни – това е известното жертвоприношение на Авраам (Бит. 22 гл.). За да изпита вярата и предаността на Авраам, Господ му заповядал да принесе в жертва своя син Исаак на планината Мория. Авраам вече бил готов да го направи, но в последния момент Ангел Божи заменил детето с жертвен овен. Мюсюлманите обаче вярват, че става дума за другия Авраамов син – Исмаил.

В памет на това събитие всеки мюсюлманин трябва да заколи днес жертвено животно – вол, овен, камила или коза. Смята се, че с първата капка кръв на животното Бог прощава греховете на човека, който принася жертвата (курбана). Една трета от месото е за семейството, втората е за съседите, а третата част се раздава на бедните, което е едно от задължителните условия на празника. На този ден мюсюлманите трябва да участват в празничната обща молитва в джамията, да посетят близките си, да се молят за умрелите и да раздават милостиня.

Православие БГ поздравява нашите сънародници-мюсюлмани с техния най-голям празник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...