Манастири без кръстове


Източник: Kathimerini

Министърът на обществения ред на Гърция Вирон Полидорас е изпратил писмо до архиепископ Христодулос, за да обясни защо на изображенията на два манастира, използвани за фон на четири страници от новите гръцки паспорти, не се вижда светият кръст.

В писмото Полидорас обяснява, че снимките нямат за цел да наранят чувствата на православните християни. Изображението на един от византийските светогорски манастири – “Симонопетра”, е направено въз основа на рисунка от 19-ти век, на която не се забелязва кръст на фасадата на манастира. Министърът обясни също, че другото изображение – манастирът “Света София” в Мистра (на снимката), е направено въз основа на съвременни снимки, на които не се виждат кръстове.

Архиепископ Христодулос беше оглавил кампания срещу правителството на ПАСОК през 2000 г. по повод новите лични карти, в които не се отбелязва вероизповеданието на хората.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...