Папа Теодор ІІ – носител на надежда


L’Express de Madagascar

Нов повод за радост за православната общност в Мадагаскар. Посещението на втори александрийски патриарх утвърждава вярата на общността, наброяваща днес 6 хиляди вярващи.

При приземяването си на международното летище в Ивато, папа Теодор ІІ не скри топлите си чувства към Големия остров. „Много исках да дойда в Мадагаскар. Тъй като познавам много добре Африка и африканския живот, исках да включа в пастирската си обиколка православната църква в Мадагаскар”, заяви той пред голямото множество, дошло да го посрещне.

Той отправи към генерал Марсел Ранджева, министър на външните работи, и посланика на Египет в Мадагаскар, дошли на летището, пожелания за любов и мир, както и към целия малгашки народ.

Помощ и подкрепа

„Църквата ни е навсякъде по света. Тук сме, за да помагаме по най-добрия начин, по който можем, чрез Православната църква. Искам да напомня на малгашкия народ, че съм с него и че съм готов да предложа подкрепата си”, заяви патриархът.

Натоварената програма, очакваща православния духовен глава, свидетелства за желанието му да се сближи с малгашкия народ. Освен откриването на хоспис в Аласора и на училище в Толяра, папа Теодор ІІ предвижда срещи с цялата православна общност на Големия остров – в столицата, в Амбатолампи, в Махаджанга и Толяра.

Тържествени литургии ще отбележат пастирската му обиколка. Православната общност в Антананариво ще присъства на богослужение в покрития стадион на Махамасина в неделя (днес – бел. прев.). Още веднъж, православните не крият радостта си.

„Посещението му за нас е чест и ни носи много вълнения. Трябва да се отбележи, че в Мадагаскар се регистрират все повече и повече православни”, подчерта Талумис Панайотис, почетен консул на Гърция в Мадагаскар.

Топъл прием в Ивато

Папа Теодор ІІ бе посрещнат много сърдечно. Присъстваше голямата гръцка общност, предвождана от почетния посланик на Гърция в Мадагаскар, Талумис Панайотис. Личности като бившият почетен председател на гръцката общност Карициотис и бившият касиер Лумбардиас Панайотис, също се отзоваха с присъствието си.

Леон Дарис, голяма дарителка на австралийската общност, дойде специално от Атина, за да присъства на посещението на папа Теодор ІІ в Мадагаскар.

Малгашката общност не остана длъжна – дякони и свещеници се присъединиха към вярващите и организираха паметно посрещане на високопоставения гост.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...