Русия приветства обединението


Решението на четвъртия Всезадграничен събор на Руската православна църква зад граница да възстанови евхаристийното и канонично единство с Църквата-Майка в Русия предизвика широк отзвук в руското общество. Новините от Събора бяха на челно място във всички руски медии. Милиони хора следяха със затаен дъх съборните заседания и се молеха да се възстанови единството на Руската църква, което би излекувало най-после историческите рани и разделения на руския народ, породени от болшевишката революция и гражданската война. По-долу привеждаме мнения и коментари на водещи руски политици и журналисти, цитирани от Интерфакс.

Председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Сергей Миронов изрази безусловната си подкрепа за решението на Събора. "Смятам, че това е позитивен процес", каза той на пресконференция в петък и изрази надежда, че процесът на обединяване на двете части на разделената Църква ще приключи в най-скоро време.

Резолюцията на Всезадграничния събор означава, че руската емиграция "е признала днешна Русия", смята известният руски телевизионен журналист Михаил Леонтиев.

"Можем да смятаме, че обединението е решено. Аз не съм специалист по църковна политика, но мисля, че Архиерейският събор не би могъл да попречи на намерението, прокламирано от Всезадграничния събор", каза той.

"Това е изключително събитие в историята. Това е първият преодолян разкол в историята на християнството. Това показва, че догматически разкол не е имало – само политически разкол, свързан с известните исторически събития", подчерта Леонтиев.

Според него приемането на резолюцията " е много важно не само от църковна гледна точка, но и от гледна точка на руската култура, руската нация. То обезоръжава в идеен план всички противници на днешна Русия".

"Руските изгнаници, политическата емиграция – а Църквата в този случай е безусловно нейният духовен гръбнак – признаха, че днешната Русия е истинска", отбеляза той.

Заместник-председателят на Думата (руския парламент) Вячеслав Володин нарече "историческо" решението на Руската задгранична църква да възстанови единството си с Църквата в Отечеството.

"Разделението на Руската православна църква, предизвикано от революцията през 1917 г., нанесе страшен удар по християните, по духовността и морала на нашия народ", заяви Володин. Според него вярващите в течение на много години са мечтаели за времето, когато Руската църква ще се обедини.

"Дошло е време да събираме отломките, разхвърляни някога от Октомврийската революция, когато брат се е опълчил срещу брата, синът срещу бащата. Това са били страшни години и е добре, че те са отминали… Само чрез възраждане на духовността, чрез следване на традициите ще можем да възродим нашата страна", подчерта той.

Лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов приветства решението на Руската задгранична църква.

"Всеки обединителен процес, в това число и в църковната сфера, е важна позитивна крачка в правилна посока. И аз съм сигурен, че обединяването на руските Църкви ще стане още една крачка по пътя на обединението на разделения днес руски народ", каза той и напомни, че след разпадането на Съветския съюз 25 милиона руснаци са се оказали извън пределите на Русия.

"Обединителният процес в Православната църква безусловно ще ни помогне да решим другата важна задача – обединението на целия руски народ", заяви Зюганов.

Президентът на Фонд "Политика" Вячеслав Никонов също смята, че решението на Всезадграничния събор ще съдейства за обединяването на руснаците, живеещи зад граница, и в крайна сметка за засилването на позициите на Русия в света.

"Това събитие е много позитивно, историческо. Мисля, че с това приключва епохата на националното разделение, продължила повече от осемдесет години… За нас това е от огромна важност. Руснаците по света са много, но всички са разпръснати, при това няколко поколения емигранти бяха настроени срещу своята страна. Обединяването на Църквата ще помогне и на тяхното обединяване, което ще съдейства за засилването на международните позиции на Русия", каза той.

Това бяха някои от коментарите на водещи руски политици, постъпили в медиите в петък. Изявленията им продължават да постъпват.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...