Нов православен храм в Танзания


Източник: Orthodox Christian Mission Center

Под пастирската грижа на покойния отец Джордж Стефанидис православната община към храма “Св. апостол Павел” в Ървин, Калифорния, САЩ, се е посветила на мисионерска работа още от своето основаване през 1977 г. Тази общност от вярващи е дом на някои от първите американски мисионери, осъществили дългосрочни мисии, включително о. Мартин и презвитера Рене Рици, както и Антъни и Лара Калас.

В памет на о. Джордж храмът “Св. апостол Павел” поддържа също благотворителния фонд за мисионерски екипи “Стефанидис”, който има за цел да запознава свещениците с необходимостта от мисии, като им дава възможност да служат в чужбина като членове на мисионерски екип на Православния мисионерски център (OCMC). Неколцина от верните от “Св. апостол Павел” сами са служили като членове на екипи в страни от Гватемала до Кения.

Неотдавна обаче ангажираността на “Св. апостол Павел” за разпространяване на Православието навлезе в нов етап. По време на лекция, изнесена от о. Стивън Циклис през 2003 г. при отбелязването на 25-та годишнина на храма “Св. апостол Павел”, беше поет амбициозен ангажимент за една православна църковна община в чужбина.

С помощ от OCMC и с благословението на Негово Преосвещенство Букобски епископ Йеронимос една нарастваща община в село Кобунсу, Танзания, беше определена да получи помощта, която се предлага от “Св. апостол Павел”. До есента на 2006 г. беше изготвен проекта за изграждането на монолитна църква в Кобунсу. Само за няколко месеца о. Стивън Циклис, о. Стивън Карчър и Мисионерският комитет на “Св. апостол Павел” събраха 40 хил. щ. д., необходими за построяването на новия храм в Кобунсу, и набраха 14 доброволеца, които да помогнат за неговото изграждане.

По-рано този месец епископ Йеронимос посети “Св. апостол Павел” в Ървин, за да благодари на верните от общината за тяхната подкрепа на Православието в Танзания и да сподели с тях забележителния растеж, който епархията преживява през последното десетилетие. Броят на църковните общини в епархия Букоба се е увеличил от 55 на 166. Седемдесет от тези общини вече имат монолитни църкви. Броят на верните е нараснал от 17 000 души на 41 200 души, а броят на свещениците е повече от утроен от 9 души на 34 души.

Мисионерски екипи на OCMC служат в Танзания от 1994 г. Мисионерите, изпратени от “Св. апостол Павел”, са част от продължаващото свидетелство, което православните верни в Америка предлагат на хората от Източна Африка. Построяването на църквата в Кобунсу ще се извърши през юли 2007 г., веднага след което за Танзания ще замине друг мисионерски екип на OCMC.

Танзания е страна в Източна Африка, която все още се счита за една от най-бедните в света по данни от различни източници. В тази традиционно нехристиянска страна живеят над 37 милиона души. Ислямът и местните вярвания съставляват религията на 70% от населението. Православието е донесено в Танзания от източноафриканци през 60-те години на миналия век, които пътуват до отдалечени райони, за да научат хората за Иисус Христос и древната Църква, която е била установена в Африка преди почти две хилядолетия. Ревностни новообърнати православни поставят началото на растежа на новата църква през 1983 г., когато е ръкоположен първият православен танзанийски свещеник.

На снимката (от ляво на дясно): о. Стивън Карчър, Негово Преосвещенство Букобски епископ Йеронимос и о. Стивън Циклис.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...