Прием за следдипломна квалификация в Православния институт в Шамбези, Швейцария



Източник: Висш институт по православно богословие

Висшият институт по православно богословие към Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, започва своята дейност през 1997-1998 година. През десетте години от съществуването му 90 студенти дипломирани богослови от различни страни – Гърция, Кипър, Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Румъния, България, Грузия, Ливан, Сирия, Полша, Германия и други – бяха одобрени за следдипломна квалификация. Лекциите се водят съгласно официалните спогодби с богословските факултети на Университетите във Фрибург и Женева.

В този дух, програмата на обучение обхваща четири семестъра – два лекционни и два за написването на дипломна работа. След края на обучението студентите получават Удостоверение за специализация по православно богословие, официално призната степен, равностойна на университетската степен „Магистър”, която дава възможност да се продължи обучението с цел придобиване на докторска степен. От учебната 2008-2009 година ще съгласуваме учебната програма с принципите на Болонската декларация и студентите ще придобиват специализирана магистърска степен по православно богословие. Обучението се провежда на френски, и според случая, на немски и гръцки език.

Задължителните предмети, които се водят от православните преподаватели в института, са догматическо богословие, история на Църквата, църковно право, патрология, литургика с иконография, академичен семинар, както и избираеми лекции по билатерални и мултилатерални богословски диалози на Православната църква. Сред задължителните предмети са и римокатолическа догматика, която се води от компетентен преподавател на Богословския факултет във Фрибург, и библейско богословие, преподавано от компетентен преподавател на Автономния факултет по протестантско богословие в Женева, както и избираеми предмети от единия или другия факултет.

Учебната програма визира основно подготовката на кадри за Поместните православни църкви, с цел да се отговори на настоящите нужди на междуправославните, маждухристиянските и междурелигиозните връзки, както и студенти от други християнски изповедания (което предполага богословска среща между Изтока и Запада). Православните преподаватели и хонорувания специалист, както и двамата университетски преподаватели от Фрибург и Женева съставляват Научния съвет на института, който утвърждава програмата за годината и следи хода на обучението.

Първият семестър на следващата учебна година ще започне на 17 септември 2007 година. Заявките за кандидатстване трябва да пристигнат в Секретариата до 31 май 2007 година и да съдържат необходимите документи, формиращи досието на кандидата (удостоверение за завършено средно образование, бакалавърска степен по богословие, обширна биографска справка, препоръчителни писма от надлежните църковните власти, от преподавателите, и пр.), както са описани в рубриката „Обучение > прием”  (Les études > admissions) на сайта на института.

За повече информация:

Gary Vachicouras, D. Th.
Institut d’études supérieures en théologie orthodoxe
Centre orthodoxe du Patriarcat Oecuménique
Tel. +41 22 758 98 64 ; 022 758 98 60
Fax +41 22 758 98 95
Site:
www.institutorthodoxe.org
E
mail: info@institutorthodoxe.org

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...