Антиохийските патриарси на семинар за диалог между културите



Източник: Агенция SANA

Дамаск, 1 февруари. Игнатий Зака І Иуас, сироправославен (монофизитски) патриарх на Антиохия и целия Изток, е изтъкнал необходимостта от конкретизиране на наставленията в „небесните” (монотеистични – бел. прев.) религии, които призовават към любов, толерантност, братство и мирно съжителство в целия свят.

На срещата с участниците в семинара на тема: „Младите и културния диалог между Изтока и Запада”, организиран от Съвета на близкоизточните църкви, патриарх Иуас е подчертал важността на срещата за установяване на диалог и мостове на братска обич между младите хора от различни страни.

Вземайки дума в рамките на същия семинар, Игнатий ІV Хазим, православен патриарх на Антиохия и целия Изток, е призовал да се уважават различията и многообразието и е уточнил че плурализмът не създава враждебност, давайки пример с образцовото съжителство в Сирия между мюсюлмани и християни.

Успоредно с проявата, в Залата на Светия Кръст в Дамаск е била организирана културна вечер, в която страните участнички са представили своето културно и фолклорно наследство.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...