Архиепископът на Кения Макарий на посещение в Париж



Източници: Institut St Serge, Orthodoxie.com

От 30 януари до 1 февруари в Париж се е състоял колоквиум на тема: „Евангелизация и прозелитизъм”, организиран съвместно от Парижкия католически институт, Факултета по протестантско богословие в Париж и Православния богословска институт „Свети Сергий”. По този повод на института „Свети Сергий” е гостувал архиепископът на Кения Макарий (Александрийска патриаршия). На колоквиума кенийският владика е говорил за своя опит в Африка, където е мисионер от 30 години насам.

Архиепископ Макарий е бивш студент на Института „Свети Сергий” (1968-1972). Докторирал е в Оксфорд под ръководството на диоклийския епископ Калистос (Уер). Член е на Централния комитет на Световния съвет на църквите, на комисията „Вяра и устройство” и на смесената комисия за международен католическо-православен диалог. Активно е участвал в богословските дискусии между англикани и православни в продължение на десет години. Сега  е декан на богословската семинария в Найроби, Кения, която подготвя повечето африкански свещеници на Александрийската патриаршия. Организирал е превода на богослуженията на около 50 африкански езика и е допринесъл за разпространението на Православието сред африканските народи.

По време на престоя си в Париж, архиепископ Макарий се е срещнал със студентите и преподавателите в „Свети Сергий” и е споделил с тях мисионерския си опит. Той е изтъкнал необходимостта всеки човек да бъде приеман независимо от неговия произход, раса и религия и да бъде разпознат в него образа Божи. Архиепископ Макарий е подчертал също така колко е важно новопокръстените народи да бъдат образовани, което е фундаментален аспект на православната мисия още от времето на просветителското дело на светите братя Кирил и Методий. Архиепископът е изразил убеждението си, че мисионерът трябва да живее сред народа и да бъде близък с хората, да познава езика им и да разбира тяхната култура и традиции.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...