Бенедикт ХVI покръсти мюсюлманин за Великден



Стандарт

Най-видният мюсюлмански журналист в Италия Магди Алам бе покръстен от папа Бенедикт ХVI по време на Великденската служба в базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

55-годишният Алам е зам. главен редактор на в. "Кориере дела Сера" и е известен с критиката си към ислямския екстремизъм и произраелските си виждания. Една от книгите му се казва "Да живее Израел". Алам е роден в Египет, но е получил католическо образование. По собствените му думи никога не е бил практикуващ мюсюлманин. Журналистът е под охраната на италианската полиция, тъй като е заплашен със смърт от групировката "Хамас".
За великденската служба на площад "Свети Петър" се събраха десетки хиляди души въпреки проливния дъжд. Те приветстваха папата с аплодисменти и радостни възгласи. Бенедикт ХVI водеше службата под балдахин, но дъждът не пожали кардиналите, дипломатите и помощниците при олтара и те подгизнаха.
В края на службата папата отправи традиционното послание "Kъм града и света" (Urbi et Orbi), в което призова за мирно решение на конфликтите в Близкия изток "и особено Светите земи" – Ирак, Ливан, Дарфур, Сомалия и Тибет, предаде АП. Накрая Бенедикт ХVI поднесе поздравления за Великден на 63 езика.
Руският патриарх Алексий II поздрави главите на християнските църкви, които празнуват Възкресение Христово според Григорианския календар – католици, Англиканската църква, Евангелическата църква в Германия, арменската църква.
В същото време американският вицепрезидент Дик Чейни, който е на обиколка в Близкия изток, присъства на църковна служба по повод Великден в Йерусалим. Месата е била отслужена в лазаристки манастир близо до американското посолство в града от свещеника от ордена на францисканците Петер Васко.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...