Бившият митрополит Филарет отрича помирението и иска автокефалия



Бившият митрополит Филарет, главата на „Киевската патриаршия“, отрича примирението и иска автокефалия. Това заяви самият той на брифинг в Киев, като каза, че неправилно са го изтълкували.

„Ние постоянно говорим, че на Украйна й трябва единна поместна православна църква. За тази цел се съгласихме на помирение. Но, както знаете, помирение не се получи, защото съборът (Архиерейският събор в Москва, който се провежда в момента), възползвайки се от моето обръщение, го насочи не към примирение и решаване на въпроса за автокефарлията, а към това, че сякаш ние искаме да се върнем в лоното на Руската църква“.

Бившият митрополит Филарет заяви още, че няма намерение да се кае: „Твърдо заявявам: никакво покаяние за това, че съм избрал пътя на украинската автокефалия не е имало и няма да има. Бог ни е дал държава, и в нея трябва да има независима православна църква. Това е аксиома“.

Той подчерта също невъзможността за „връщане в Московската патриаршия“: „Тази борба върви вече 25 години. Сега, когато се обърнаха към мен за помирение, аз се съгласих, защото говорихме за автокефалия. Но излезе по друг начин. Искат да ни поканят на преговори за връщане към Московската патриаршия.

Искам да заявя на първо място на патриарх Кирил и московския епископат, че никога Украинската църква няма да се върне към Московската патриаршия. Защото ние си имаме своя държава и искаме независима църква“ – отбеляза главата на непризнатата „Киевска патриаршия“.

 

Източник и снимка: Pravmir.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...