Богословска конференция на руските католици и мюсюлмани



Източник: Благовест Инфо


За първи път в историята, руските католици и мюсюлмани провеждат съвместна богословска конференция. Форумът Ислямът и християнството: по пътя на диалога, проведен на 24.11. 2005 год. в Москва, е посветен на 40 годишнината от приемането на декларацията на ІІ Ватикански събор, Nostra aetate ( Нашите времена).

В конференцията са взели участие представителите на висшата духовна йерархия на двете религиозни общности.

Описвайки историческото значение на документа Nostra aetate, мюфтията Равил Гайнутин е казал при откриване на форума, че с приемането му Църквата за първи път се обръща към мюсюлманите не като към еретици и врагове, а като към „равноправни участници в междучовешките отношения.”

От страна на Руската православна църква приветствие към участниците в конференцията е произнесъл председателят на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия и секретар на Съвета по междухристиянски диалог – свещеник Игор Выжанов. Той също е посочил актуалността на проблема за мирното съвместно съществуване на мюсюлманската и християнската култура в условията на европейското обединение и е подчертал, че в основата на взаимоотношенията между представителите на различните религии трябва да е любовта; „тогава няма място за враждебност, екстремизъм и тероризъм”.

Участниците в конференцията са приели съвместна декларация.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...