Вашингтон: Русия не спазва религиозните свободи


Източник: gazeta.ru

Държавният департамент на САЩ публикува доклад за спазването на религиозните свободи в света. Според американските експерти най-лоша е ситуацията в Бирма, Китай, Северна Корея и Куба.

Като страни, в които властите се отнасят враждебно към религиозните малцинства, са посочени Еритрея, Иран, Лаос, Саудитска Арабия, Судан, Узбекистан и Виетнам.

В четвъртата група страни, чиито власти са предубедени към представителите на нетрадиционните религии, е влязла и Русия. В доклада се отбелязва, че руските тайни служби разглеждат лидерите на някои религиозни групи като заплаха за националната сигурност.

Освен Русия в тази категория са посочени също и Азербайджан, Белорусия, Бруней, Индонезия, Израел и окупираните територии, Малайзия, Пакистан и Турция.

Три европейски страни – Белгия, Франция и Германия – са обвинени, че се отнасят към някои религиозни движения като към секти.

Докладът отбелязва и значително подобряване на ситуацията със спазването на религиозните свободи в Грузия, Индия, Туркменистан, Обединените Арабски Емирства и Виетнам.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...