Британски депутати призоваха за зачитане на кипърското културно наследство


Източник: Cyprus News Agency

В проекторезолюцията на британската Камара на общините, внесена от депутата от Лейбъристката партия Едуард О’Хара и подписана от 17 членове на британския парламент, “се отбелязва, че не по-малко от 100 християнски църкви в окупираната от Турция северна част на Кипър са напълно ограбени от всичко, което може да се изнесе, като подови настилки, камбани, свети трапези, иконостаси и над 23 000 икони, които се продават на нелегалния международен пазар на предмети на изкуството”.

В проекторезолюцията се отбелязва също, че много други църкви се използват като обори, плевни, кафенета, военни бази и джамии и че техните прилежащи гробища и надгробни паметници са масово разрушени.

Британските депутати “отправят призив към всички общности в Кипър да не използват религиозните и културни паметници като обекти на омраза, а да ги зачитат и да работят заедно за тяхната защита и запазване като тяхно общо кипърско наследство”.

Междувременно в неделя Кипър отдаде почит на загиналите в защита на републиката по време на военния преврат през 1974 г. срещу демократично избрания президент на Кипър архиепископ Макариос.

Воят на сирените се чу в 08:20 ч. местно време, когато започва преврата, организиран от военната хунта, управляваща Гърция по това време.

Пет дни по-късно превратът е последван от военна агресия на Турция, в резултат на която са окупирани 37% от територията на Република Кипър.

Възпоменателна служба за загиналите по време на преврата бе отслужена от предстоятеля на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом ІІ в неделя сутринта в църквата “Панагия Евангелистрия” в Никозия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...