Конференция “Християнска съборност и обществена солидарност”


Източник: Страница Свято-Филаретовского института

Руското Дружество на православните братства “Свето Преображение”, Православният християнски институт “Св. Филарет” (СФИ) и изданието “Известия на Руското християнско движение” организират в Москва от 16 до 18 август 2007 г. международна конференция под наслов “Християнска съборност и обществена солидарност”.

В средата на ХІХ-ти век А. С. Хомяков изразява идеала за църковна съборност, определяйки го като пребиваване на църковния народ в призванието, общението, любовта и свободата на Светия Дух. Разбиран по такъв начин, този идеал естествено се противопоставил на всички крайности както на твърдия авторитаризъм и колективизъм, така и на крайния либерализъм и индивидуализъм, като отново открил за съвременниците християнството като начин на живот, различен от живота на този свят, тоест като иночество (букв. “другост”). В същото време този идеал имал пряко отношение не само към търсенията на Църквата за обновяване на своя живот в предчувствие на новите исторически условия, но и към очакванията на обществото, което също започвало да разбира неизбежността на промените и съответно необходимостта от своето външно и вътрешно преустройство на основата на онова, което днес бихме нарекли (за да избегнем объркване) “солидарност”.

Оттогава и Църквата, и обществото са извървели дълъг път в търсене на истинския смисъл както на съборността, така и на солидарността. По този път е имало много истински открития, теоретически и практически достижения, но също така може би дори повече трагични провали и връщания назад. В резултат на това и Църквата, и обществото днес се достигнали по-скоро до едно крайно, може да се каже небивало досега, засилване на тези негативни тенденции – както на твърдия йерархически авторитаризъм, така и на индивидуалистическия либерализъм. При това тези тенденции днес се намират в такова съотношение, че всяка от тях неизбежно предизвиква непрекъснатото нарастване на другата. При тези условия един “трети път”, път на откриване на църковната съборност и обществената солидарност изглежда едва ли не утопия, една безплодна и дори опасна мечта.

Какво може да се направи при това положение? Как може идеалът за църковна съборност и обществена солидарност да се възроди, схване и въплъти в нашето време? Какви усилия могат да се направят тук – както “отдолу”, така и “отгоре”? Какво е необходимо да се направи на първо място и какво – на следващо? Как да запазим приемствеността с най-добрите църковни и обществени движения от миналото и в същото време да бъдем адекватни на задачите на нашето време, да избегнем различните идеологизации и подражания? Какви са съответните роли на Църквата и на обществото, възможно ли е тяхното сътрудничество, взаимно положително влияние и взаимна отговорност – без противопоставяне, но и без насилие и объркване? Къде е полето на тяхното взаимодействие и къде, напротив, са онези граници на техния вътрешен живот, които не бива да бъдат преминавани?

Може ли понятието църковна съборност да възвърне изгубената си конкретност? Как може съборността да се въплъти днес в нашата Църква? На нивото на поместната църква, епархия, енория, община, братство, църковно семейство? Вътре в тези църковни реалности и между тях? Може ли съборността да се изрази в междуконфесионалното и междурелигиозното общуване (да кажем в рамките на авраамистката традиция)?

Къде е днес мястото на обществената солидарност? На какви духовни, културни, социални, икономически основи може да се изгради тя? Какви могат да бъдат нейните адекватни форми?

Докладите на конференцията предполагат обсъждане на всички заявени въпроси под формата на диалог и свободна дискусия. Разчитаме на вашето активно участие.

Дмитрий Гасак,
Председател на организационния комитет,
Зам. ректор на СФИ

Оргкомитет: Россия, Москва, 105062, ул. Покровка, 29–38
Тел/fax 624-92-50; 623-03-80;
e-mail: sretenye@sfi.ru

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...