БЮР Македония: крачка назад към ХІХ век


Вчера стана известна инициатива, която вече няколко седмици се подготвя от ръководството на схизматичната т.нар. "Македонска църква" и Сръбската Патриаршия. След като Сръбската църква в един дорбе познат от миналото стил, но вече в доста по скромни мащаби, се опита да навлезе в юрисдикцията на поместната Църква на територията на БЮР Македония, скопските владици с извити ръце се съгласиха да преговарят за преодоляване на схизмата, която вече повече от тридесет години тегне над региона.

Нашите медии равнодушно съобщиха за събитието, като че ли това е нещо, което се случва на другия край на света и с население от какъв ли незнаен произход. Истината е, че Сърбия е на път отново да заграби исконните български църковни територии, люлката на българската християнска култура, но тоя път по доста лукав начин – като признае някаква автокефалност на т.нар. Македонска църква, но в рамките на Сръбската патриаршия, което ще й даде право да определя владиците, да прокарва своята национална политика в тия места и да се меси във вътрешните работи на нашата Църква, като имаме предвид, че стотици хиляди македонски граждани носят български паспорти, а македонската младеж учи в България.

И най-смешното в случая е, че се случва същото, което се случи през ХІХ век и през Балканските войни – за арбитър е поканен кой? – Русия, разбира се! Че може ли да се извърши нещо зло на Балканите без "Големия брат"? А каква е реакцията на Българската църква? Каква е реакцията на българската общественост? Сърбия с благословията на "Големия брат" – Русия, ни отнеха през 1913 г. Македония, накараха поколения българи да страдат като бежанци, бедняци, несретници, стотици хиляди оставиха костите си по чукарите на Македония и в мрачните зандани на Титова Югославия! А днес техните потомци не казват нищо, когато отново се връща ХІХ век в Западните Балкани. Явно националистите в Сърбия не са мирясали и след като не успяха да осъществят плановете си за "Велика Сърбия" в по-богатите западни територии – Хърватско, Словения и Босна, сега отново са обърнали хищен поглед на изток. И на помощ им отново идва "Голямата мечка" от север!

Тоя път наистина сме вън от играта, да му мислят братята ни отвъд западната ни граница! Явно страданията им край нямат!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...