Великобритания разреши изследванията с ембрионални клетки



Dnes.bg

Британският парламент с 336 гласа "против" и едва 176 "за" отхвърли забраната на изследванията със ембрионални стволови клетки, съобщава BBC.

Британският премиер Гордън Браун призова преди гласуването разработките в тази област да бъдат подкрепени. Според него те са напълно етични и могат да спасят хиляди човешки животи.

Бившият министър и настоящ член на опозицията Едуард Лай от Консервативната партия обаче смята, че „технологията отива твърде далеч и трябва да бъде забранена“. По думите му няма доказателства, които да потвърждават, че изследваният с ембрионални стволови клетки могат в бъдеще да доведат до лекуването на неизлечими дегенеративни недъзи като болестите на Паркинсон или Алцхаймер. Камарата на общините на британския парламент разглежда от 1990 г. всевъзможни поправки в законодателството относно човешките ембриони, за да го приведе в съответствие с научния прогрес в тази област.

Гласуването по голям брой от предлаганите поправки, които според инициаторите за приемането им трябва да влязат в сила от следващата година, ще се проведе в два дни, а депутатите трябва да определят позициите си по още три раздела от законопроекта: ролята на бащите, раждането на деца за спасяване на техни братя или сестри и определяне на краен срок за прекъсване на бременността.

В законопроекта се предлага да бъде отменен текста, според който клиниките за лекуване на безплодие трябва да преценят как зачеването „in vitro“ ще се отрази на детето, което в повечето случаи ще расте без баща.Според привържениците на промяната, тя ще премахне препятствията пред лесбийските двойки и самотните майки да имат деца.Противниците пък твърдят, че законопроектът принизява ролята на бащата в живота на детето. По отношение на раждане с цел спасяване на живот на братя или сестри привържениците на практиката посочват, че това ще помогне да бъдат излекувани деца, когато не действат никакви други методи.

Противниците на метода се опасяват, че тези деца ще се появят на бял свят, за да помогнат на по-голямото дете, а не защото са желани в семейството. В законопроекта се предлага срокът за прекратяване на бременността да бъде намален от 24 на 20 седмици.

Според Католическата църква използването на хибридни ембриони е „чудовищно“ и подобна намеса в делата на природата е аморално. Британски и ирландски епископи са събрали 25 000 паунда за учени, които в изследванията си използват зрели стволови клетки, а не стволови клетки от ембриони. Те се използват за създаване на тъкани от различни органи за лекуване на редица болести.

Промяната в законодателството ще позволи в научните изследвания да се използват хибридни ембриони, в които ядро от човешка клетка се влага в яйцеклетка на животно, от която предварително е бил отстранен целият генетичен материал. 14 дни след това от получените ембриони ще бъдат извличани стволови клетки за изследвания.

Преди гласуването за хибридните ембриони водещи медицински фондации публикуваха открито писмо, в което призоваха депутатите да подкрепят тези изследвания, за да не се прекъсва движението, водещо към разбирането на природата на болестите и тяхното лекуване.

Според консерватора Дейвид Бъроуз използването на хибридните ембриони не е единственият начин науката да се развива. По думите му, могат да се намерят начини „добри както от гледна точка на науката, така и на етиката“.

Първи за създаването на хибридни ембриони във Великобритания обявиха през април учените от университета в Нюкясъл. Те са получени чрез вкарване на ДНК от клетка от човешка кожа в яйцеклетки от крава, изчестени от всичката си генетична информация. Според учените такива ембриони могат да решат проблема с недостига на яйцеклетки за ембриони.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...