Във Франция отбелязват 60-годишнината от упокоението на митрополит Евлогий



Източник: Exarchat.org

По повод 60-годишнината от кончината на митрополит Евлогий (1868-1946), предстоятел на руските православни енории в Западна Европа след Октомврийската революция и основател и пръв ректор на Светосергиевския православен богословски институт в Париж, Руският западноевропейски екзархат на Вселенската патриаршия организира във френската столица тържествено честване.

В събота, 7 октомври, в храма „Свето Успение” в „Сент Жененвиев де боа” от 11 часа ще бъде отслужена тържествена панихида. От 15 часа в Православния богословски институт „Свети Сергий” ще се състои конференция на тема: „Делото и наследството на митрополит Евлогий”. Обзор на живота в изгнание и попрището на руския архиерей ще направи Антоан Нивиер, а Никита Струве ще говори за неговото духовно наследство. Предвидена е прожекция на филм за митрополит Евлогий и негови снимки, както и изложба на непубликувани досега исторически документи.

Конференцията ще завърши с бдение по случай празника на свети Сергий Радонежки.

На следните връзки се намира биография на митрополит Евлогий на френски език и кратка история на Архиепископията на православните руски църкви в Западна Европа на руски език.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...