Възобновяване на богословския диалог между православни и римокатолици


Източник: la-Croix.com

Както предаде Агенция Франс Прес, Богословският диалог между Ватикана и православните църкви, който е преустановен от няколко години, ще бъде възобновен през декември, когато в Рим ще се събере Смесената комисия, съставена от православни и римокатолици. Това е заявил немският кардинал Валтер Каспер.

Срещата през декември трябва да подготви пленарното събрание на комисията, предвидено да се състои през 2006 година в Сърбия, е уточнил на пресконференция кардинал Каспер, председател на Папския съвет за единението на християните. Той е добавил, че всички православни църкви са дали съгласието си за възстановяването на дискусиите. 

Последното събрание на Международната смесена комисия за богословски диалог между римокатолическата църква и Православната църква, създадена след Втория ватикански събор, е било през юли 2005 година и е завършило с неуспех, заради ябълката на раздора – дейността на униатските църкви на територията на православните земи.

„Такава беше волята на Йоан Павел ІІ, такава остава и волята на Бенедикт ХVІ”, а именно, да се срещне с руския православен патриарх Алексий ІІ в Москва, „но най-напред трябва да се работи, за да се осигурят необходимите условия”, е заявил висшият духовник.

Кардинал Каспер е подчертал, че трябва „първо да се решат въпросите за униатството и прозелитизма”, нещо в което православните от Централна Европа обвиняват Ватикана.

Епископският събор, завършил на 23 октомври 2005 година във Ватикана, е установил голямо сближаване по богословските въпроси между римокатолици и православни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...