В Охрид бе приета Декларация за насърчаване на междуверския диалог



Източници: МИА, Макфакс

Конференцията за междурелигиозен и междуцивилизационен диалог завърши днес в Охрид с приемането на Декларация за насърчаване на междуверския диалог, разбирателство и общение, под която поставиха подписите си всички участници от различните религиозни общности по света, представени на този форум.

В Декларацията, която беше обявена на пресконференция днес, се осъжда всяка форма на религиозно насилие и нетърпимост, злоупотреба с вярата, всяка дискриминация и унижаване на човека на религиозна основа. Вярващите по света са призовани да практикуват вярата си според присъщите на всяка религия дълбоко човешки и морални ценности, най-вече спазвайки принципа на взаимност – да се отнасят с другите, така както биха желали да се отнасят с тях.

Религиозните лидери, събрани в Охрид, апелираха към „утвърждаване и развитие на диалога между различните вери, култури и цивилизации и съществената му роля в борбата против тероризма”.

В текста на Декларацията се посочва образованието като същностна основа за насърчаването на толерантността, диалога и разбирателството между религиите и цивилизациите, зачитането на различията, човешките права и демократичните принципи. Адекватното образование се приема като стълб в изграждането на личността, разбиването на стереотипите и едностранчивото възприемане на различните култури, религии и цивилизации.

Декларацията за насърчаването на междуверския диалог, разбирателство и общение ще бъде изпратена до Генералното събрание на Организацията на обединените нации, Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Арабската лига, Африканския съюз, Асоциацията на южноазиатските нации, Централноазиатската асоциация за сътрудничество, Организацията на американските държави, Световния съвет на църквите, Международната организация на Франкофонията, както и до правителствата на страните членки на ООН.

Участниците в международната конференция подкрепиха идеята да бъде създаден Управителен съвет на религиите към ООН, който да насърчи диалога между религиите, културите и цивилизациите. Постигна се съгласие второ издание на конференцията да бъде проведено отново в Охрид през 2010 година, за което беше създаден и координационен комитет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори