Германия: Първи конгрес на Дружеството за източна литургия



Първият конгрес на Дружеството за източна литургия (ДИЛ) се е състоял в Колегиум Ориентале в Айхщет (Бавария, Германия) от 23 до 28 юли. ДИЛ е основано съвсем наскоро от архимандрит Роберт Тафт от Папския източен институт в Рим и обединява специалисти по източна литургия от целия свят.

Сред по-важните докладчици са били: С. Паренти и Е. Велковска от Рим („Ръкописът от Гротаферата, наречен Висарионов”), Р. Меснер от Инсбрук („Издателските и интерпретационни проблеми на източните анафори”), отец Йов Геча от Париж („Киприановият псалтир: свидетелство за еволюцията на византийската литургия в Русия”), Х. Бракман от Бон („Нубийската литургия”), отец К. Джираудо от Рим („Литургията, сравнена с Тайнство на Православието в анафората на Аддаи и Мари”),  отец П. Кумарянос от Атина („Съвременното литургическо възраждане в Гръцката църква”) Б. Гроен от Грац („Нови предизвикателства пред изучаването на източно-християнската литургия”), епископ К. Стивънсън („От Ориген до Григорий Палама: нова интерпретация на  гръцката екзегеза на Преображението”– прочетено в негово отсъствие), Г. Винклер от Тюбинген („Кратката и пространната версия на анафората на свети Василий”) А. Лингас от Лондон („Размисли върху изучаването на литургичните песнопения във византийския обряд”), отец П. Галадза от Отава („Шмеман между Фагерберг и реалността: към една програма за византийското литургическо пастирско богословие”) и отец Р. Тафт от Рим („Различните отпусти във византийските евхаристийни литургии”).

Освен главните доклади, в програмата са били изнесени още двадесет реферата и лекции, в които млади изследователи са представили плодовете на своите научни трудове.

Участниците в конгреса са избрали също така управителен съвет на дружеството си: отец М. Морозович (Вашингтон) за председател, г-жа Е. Велковска (Рим) за заместник-председател, Б. Гроен (Грац) и отец Р. Дали (Честнът Хил, САЩ) за касиери и отец С. Алексопулос (Атина) за секретар.

Следващият конгрес на ДИЛ ще се проведе след две години в Рим.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...