Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за свободата на религията в Македония



Източник: Македонска православна църква

Канцеларията за демокрация, човешки права и труд при Държавния департамент на САЩ обяви на 8 ноември официалния си годишен Международен доклад за религиозните свободи. В доклада е отделено специално внимание на Македония.

Докладът отбелязва, че конституцията на републиката осигурява свобода на вероизповеданията, а правителството в общи линии почита това право.

Донякъде законът задава известни ограничения на свободната религиозна практика, като само регистрираните религиозни групи могат да придобият правото да строят верски обекти или да набавят визи за чужденци, посещаващи страната, за да извършват религиозна дейност. Законовите условия за регистрация на такива групи забраняват регистрацията на повече от една група от всяко изповедание.

Продължаващото отсъствие на провокативни действия от страна на държавни и недържавни извършители е спомогнало за установяването на климат на общо почитане на свободното изповядване на вярата в една мултиетническа и мултиконфесионална държава. Докладът обръща внимание, че са били приложени някои ограничения на малобройна група, свързана със Сръбската православна църква, която оспорва църковната независимост на Македонската православна църква.

„На 26 май решението на СПЦ да обяви просръбската Православна Охридска архиепископия за „единствено канонична” православна църква в Македония предизвика гняв сред обществото, което гледа на това решение като заплаха за държавната национална идентичност”, е записано в доклада.

Държавната комисия за връзки с религиозните общности и религиозни групи е отхвърлила искането на ПОА да се регистрира като религиозна група през ноември 2004 година. Между многото аргументи за отказа, Комисията е изтъкнала, че според закона само една група може да бъде регистрирана за едно вероизповедание и е добавила, че названието „Православна Охридска архиепископия” не се различава в достатъчна степен от това на Македонската православна църква. Докладът обръща внимание, че същата комисия по подобен начин и с подобни аргументи е отказала регистрация на други две християнски общности, „Христова църква” и „Дом за християнски срещи”.

Докладът на Държавния департамент проследява историята на осъждането и затварянето на архиепископ Йован Вранишковски, като отбелязва, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е наблюдавала съдебния процес, но не е направила официален коментар на присъдата. Освен в този случай, се обръща внимание, че няма информации за затворени или задържани лица на религиозна основа. Канцеларията за демокрация, човешки права и труд прави обективен разбор и на останалите инциденти, свързани с ПОА и нейни поддръжници от страна на СПЦ.

Освен това, докладът разглежда и различни други теми, като религиозното обучение, събирането на средства в помощ на съответните вероизповедания, изграждането на религиозни обекти, положението с имотите на верските общности, експроприирани от бившия държавен режим, усилията от страна на висшите представители на отделните вероизповедания и на правителството за поддържане на верска и междуетническа толерантност в страната.

„Правителството на САЩ разговаря с правителството на Република Македония по въпросите за религиозна свобода в рамките на цялостната си политика за подкрепа на човешките права… В периода, който обхваща този доклад, посланикът и представители на посолството са се срещали с водачи и представители на различни религиозни групи, както и със служители на правителството, за да разгледат въпросите за религиозните права и свободи и да подкрепят политиката на правителството за етническа и религиозна толерантност… В основни линии, приятелските взаимоотношения на религиите в обществото са в полза на свободата на вероизповедание, а висшите водачи на религиозните групи  често говорят в полза на плурализма и религиозната толерантност”, заключава докладът.

Целия текст на документа можете да разгледате тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...