Завърши октомврийската сесия на Св. Синод на Атинската Архиепископия



Източник: Пресцентър на Св. СЕЦ

Съобщение от заседанията на редовната сесия на Атинската Архиепископия – заседание на Светия Синод в разширен състав под председателството на Негово Блаженство Архиепископа на Атина г-н Хрлистодулос.


Негово Блаженство осведоми разширения състав на Светия синод за:

Решението на втора инстанция на съборния съд на Еладската Църква, което бе взето на заседание в четвъртък (5 октомври 2006), потвърждаващо отстраняването на презвитер Константин Сократи Панакас, клирик от Светата митрополия на Митимни. Това решение на първоинстанционното съдилище, с което е наложено наказанието, фиксира определени канонически нарушения от страна на обвинения. Второинстанционният съд, след като внимателно разгледа делото и цялата документация по него, реши да потвърди присъдата и да наложи на свещеника отстраняване.

Разширеният състав на Светия синод реши:

Да отхвърли молбата на Негово Високопреосвещенство предишния митрополит на Атика, г-н Пантелеимон, да участва в заседанията на Светия Синод през изминалата седмица, тъй като е в сила предишно решение на Светия Синод относно неговото участие в органите на Синода. Негово Високопреосвещенство бившият митрополит на Атика поиска да бъде повикан от Анакрити Негово Преосвещенство митрополитът на Каристия и Скир г-н Сераим, за да му се извини като на митрополит, а не като на бивш митрополит на Атика, тъй като не упражнява влияние върху неговата личност „като бивш митрополит на Атика” с предизвикателството, което е извършил спрямо него.

Да приеме искането на Негово Високопреосвещенство митрополита на Гумениса г-н Димитриос за преместването му не според предвиденото от член 24, параграф 3 на закон 590/1977 „Относно устава на Еладската Църква”, т. е. с просто мнозинство при гласуване. Възможността да бъдат премествани митрополити в митрополии с отстранен предстоятел, както бе решено с решение на Светия Синод на Еладската Църква на 13 октомври 2000, се извършва както при другите случаи и с предвидените по закона разпоредби.

Разширеният състав на Светия Синод бе уведомен:

За досега извършената работа на комисиите на Светия Синод по биоетика, литургическо възраждане и европейски стратегии.

Негово Преосвещенство епископа на Ахайя г-н Атанасиос уведоми Синода за участието и представянето на Еладската Църква на деветата среща в рамките на диалога между Православната Църква и Римокатолическата, състоял се в Белград от 18 до 25 септември 2006 г.

На току що завършилата сесия бяха разисквани и теми, свързани с духовната дейност на отделните свети митрополии на Еладскта Църква, както и се взеха решения относно наболели проблеми, които съвремието налага.

Превод: Светослав Риболов


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...