Институциите на Косово ще вземат мерки срещу нелегалното строителство върху църковни земи



Източник: КИМ Инфослужба

Заместник-шефът на УНМИК Лари Росин е съобщил на епископ Теодосий на срещата, състояла се на 2 февруари 2006 година в Прищина, че УНМИК и временните косовски институции ще вземат всички необходими мерки да се защити църковното землище в Джаковица, на което преди около месец бе поставен паметник на т.нар. АОК с подкрепата на общинските власти в града.

Лари Росин е съобщил също така на владика Теодосий, че твърденията в медиите, според които администраторът на УНМИК в Джаковица е променил кадастралните данни през 2002 година и е прехвърлил землището, принадлежащо на СПЦ, в собственост на община Джаковица, не са точни. Всъщност, по думите на Росин, представителят на УНМИК е настоял да се изпълни решението на шефа на УНМИК, с което е било отменено това на община Джаковица да промени собствеността на терена.

Неотдавна епископ Теодосий, в качеството си на представител на СПЦ в Комисията за възстановяването на светините в Косово и Метохия, е изпратил писмо до шефа на УНМИК по повод изграждането на паметник на военните ветерани върху землище, принадлежащо на СПЦ, с което е поискал да се защитят имотните права на Църквата и да се даде възможност за обновяването на храма „Света Троица”, разрушен от албански екстремисти. Протестно писмо по повод узурпирането на църковна земя е било изпратено до УНМИК и от страна на председателката на Координационния център Санда Рашкович–Ивич.

Според кадастралните данни, които притежават и Църквата, и УНМИК, землището в центъра на Джаковица, на което е бил построен храмът „Света Троица”, е собственост на Сръбската православна църква.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...