Карикатури на пророка Мохамед предизвикват размирици


Източник: Актуално

Маскирани въоръжени мъже са нахлули вчера в представителството на ЕС в град Газа, за да протестират срещу публикуването на карикатури в датски вестник. Датската компания за млечни продукти Арла е съобщила, че двама нейни служители в Саудитска Арабия са били малтретирани от клиенти. Датският Червен кръст е евакуирал двама свои представители от Газа и един от Йемен, след като им е била отправена смъртна заплаха.

Причината за реакциите са публикуваните в датския вестник Юландс постен  карикатури на пророка Мохамед, които разгневили ислямския свят. Вестникът е поднесъл извиненията си чрез публикувано изявление на главния редактор, но това не се оказала достатъчна стъпка.

Към въпроса е изявил причастност и премиерът на Дания,  Андерс Расмусен, който в телевизионно интервю е заявил, че не може да поднесе извинение от името на правителството, тъй като в демокрацията независимите медии не се цензурират от властите. Но, ако зависело от него, не би представил Мохамед, Иисус Христос или друга религиозна фигура по обиден начин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...