Кипър: обсъждат се реформи в религиозното образование




Източник: Cyprus Mail

Министерството на образованието на Кипър внесе в Комисията по образование искане за промяна на действащото законодателство в началните училища, което да позволи на ученици, чиито родители подадат молба до директора на съответното училище и тя бъде уважена, да бъдат освобождавани от религиозно обучение.

След заседанието на Комисията завеждащият Сектор начално образование Савас Николаидис каза, че Министерството е потърсило становището на Правните служби, след като е получило многобройни писма от родители с искане децата им да бъдат освободени от задължителното религиозно обучение, при което се преподава православно християнство. Правните служби са препоръчали изменение на действащото законодателство в началните училища чрез добавяне на нова глава, която вече е в сила за средното образование. Промяната на правилника е необходима, каза Николаидис, за да не бъдат задължавани деца от други религии да изучават религия в училище.

Председателят на Комисията по образование Никос Торнаридис, депутат от партия Демократическо обединение (DISY), описа въпроса като “твърде сериозен” и каза, че той ще бъде обсъден отново следващия вторник на заседание, на което ще присъства също министърът на образованието Пефкиос Георгиадис. Той добави, че представител на Светия синод също ще бъде поканен да присъства на следващото заседание. “Ние смятаме, че въпросът засяга Кипърската православна църква, като също ще бъдат поканени да изразят своето мнение и представители на останалите религиозни групи.”

Торнаридис каза, че партия Демократическо обединение не подкрепя изменението, предложено от Министерството, тъй като това не е изискване на Европейския съюз. Той добави, че във Финландия, “която има образцова образователна система”, религиозното обучение е задължително. “След детайлно обсъждане, ще вземем конкретно решение”, продължи той.

Лидерът на профсъюза на началните учители (POED), Димитрис Микелидис, заяви пред репортери, че учителите се отнасят към религиозното обучение по същия начин, както към всички останали предмети, и зачитат в същата степен и останалите религии. Той описа въпроса като “деликатен” и каза, че се проучва от учители с юридическа компетентност.

Председателят на съюза на родителите за началните училища, Янакис Гавриил, каза, че родителите не са информирани по въпроса, нито са получили решението на министъра на правосъдието. Той добави, че въпросът ще се обсъди от съюза.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...