Кипър протестира срещу плановете за превръщането на исторически манастир в хотел


Източник: Cyprus News Agency

Република Кипър остро протестира пред ООН по повод намерението на Турция да финансира проект за превръщането на страничните пристройки на историческия манастир “Апостол Андрей” в хотелски комплекс със 120 стаи.

В писмо от 14 ноември 2006 г., адресирано до генералния секретар, постоянният представител на Кипър в ООН Андреас Мавроянис заявява, че такова строителство има за цел унищожаването на облика на една изключително важна религиозна и културна забележителност на Кипър.

В своето писмо Мавроянис се позовава на съобщение в турския кипърски вестник “Кибрис” от 30 октомври 2006 г., в което се казва, че Турция е готова да отпусне 1.5 млн. нови турски лири за реставрирането и преустройството на допълнителните сгради и крила на манастира “Апостол Андрей”, за да насърчи развитието на религиозния туризъм в областта.

Историческият манастир “Апостол Андрей”, разположен в крайната североизточна точка на окупирания през 1974 г. от Турция северен Кипър, беше оставен да се руши през последните няколко десетилетия. Средствата, които Турция отпуска, са за реставрацията на околните сгради, построени през 19 век, за които се счита, че са относително добре запазени, а не за църквата, датираща от 15 век, която е в изключително лошо състояние. На това място – в самия край на полуостров Карпасия, някога е стъпил св. апостол Андрей на път за Палестина.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...