Кръстният ход „Под звездата на Богородица” извървя първите си 220 километра


Източник:  Благовест инфо

Най-дългото в света литийно шествие, наречено „Под звездата на Богородица” извървя първите си 10 дни. Кръстният ход, който тръгна от Владивосток на 19 май, точно изпълнява предварителния график, съобщават организаторите от фонд „Андреевски флаг”. Шествието навсякъде е посрещано с много радост, хляб и сол.

В шествието участват духовни лица, миряни, представители на армията и хора, които временно се присъединяват към кръстния ход. Всички те носят главната светиня – иконата на Пресвета Богородица, наречена „Държавна”. Местните манастири предоставят и своите светини на участниците в кръстния ход. Така навсякъде, откъдето минава маршрутът на шествието се включват нови светини и нови участници.
В рамките на програмата „Под звездата на Богородица” ще бъдат проведени осем многодневни кръстни хода, които символизират лъчите на Витлеемската звезда. Целта на тази грандиозна инициатива, чиито организатори са „Руското Атонско общество” и фонд „Андреевски флаг” е да съдейства за единението на народите на Русия.
С благословението на Патриарх Алексий ІІ участниците в кръстния ход участват вярващи от шест големи руски града: Владивосток, Барнаул, Якутск, Ростов на Дон, Санкт-Петербург и Архангелск, а също и от двата центъра на вселенскот Православие Йерусалим и Атон. Крайната цел на молитвеното шествие е Москва. Докато пристигнат в руската столица, участниците в литията ще изминат десетки хиляди километри.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...