Митрополит Онуфрий: Ако всеки се старае да поправя самия себе си, в света ще има по-малко зло



Всеки човек трябва да се грижи преди всичко как да поправи самия себе си, тогава в света ще има по-малко зло. Това каза Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий в слово след Пасхалната вечерня на Възкресение Христово в храма „Преподобни Агапит“ на СвятоУспенската КиевоПечорска лавра.

Празникът на Възкресението ни дава светла надежда, че злото не може да завладее света. Доброто победи Злото. Животът победи смъртта. Истината победи лъжата. И в Христа ние намираме сила и благодатна помощ, за да преодолеем злото и трудностите, пред които се изправяме по житейския си път. Затова празникът Възкресение Христово е празник на светлата надежда“, каза Негово Блаженство митрополит Онуфрий.

„Светът ще стане по-добро място, когато всеки един от нас започне да се старае да живее с Бога“, отбеляза предстоятелят на Украинската православна църква

Ако аз самият и всеки от вас се грижим повече за собственото си изправление, тогава и светът ще се поправи. Ако аз поправям вас, а вие мен, това няма да бъде от полза за никого от нас и светът ще пропадне в бездната на злото. Затова Възкресението Христово ни учи, че човек трябва да се грижи преди всичко за себе си, за да бъде с Бога. Ако душата на човек е с Бога, тогава той е полезен на самия себе си и на целия свят, на всички около него“, каза митрополит Онуфрий.

В края на проповедта си предстоятелят пожела:

Нека в тези свети дни Господ ни изпрати духа на мира, нека благослови нашата земя и нашия народ с мир, така че хората да се избавят от страха, безнадеждността и отчаянието, да се върнат към нормален живот и разбира се, така че всички ние да градим живота си върху свещените закони на Светия Бог. Защото свещените закони водят човека към святост, а порочните закони го водят към погибел.

Нека Господ, Който пожертва Себе Си за спасението на света, ни помогне, за да се пожертваме и ние за Христос, да бъдем верни чеда на нашия Спасител и Създател, Който толкова ни възлюби, че дойде на земята заради нас, прие страдание, жертвена смърт на кръста и славно възкръсна от мъртвите. Христос Воскресе!“

На богослужението, заедно с Негово Блаженство митрополит Онуфрий съслужиха игуменът на КиевоПечорска лавра Вишгородският и Чернобилски митрополит Павел, Борисполският и Броварски митрополит Антоний, наместници на Киевската митрополия, свещеници и гости на манастира.

След произнасянето на отпуста митрополит Павел се обърна към Негово Блаженство с приветствено слово от името на епископите, монашеството и вярващите чеда на Украинската православна църква. Архипастирът благодари на паството за любовта, търпението и помощта, и ги поздрави със Светлото Христово Възкресение.

След службата Владиката поднесе на присъстващите пасхални дарове.

 

Източник: Православная жизнь

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...