Литийно шествие с чудотворната икона „Св. Богородица – Портаитиса“ в Роженския манастир



Множество миряни се стекоха вчера в Роженския манастир, където се намира копие на чудотворната икона „Света Богородица – Портаитиса“. Чудотворната икона се чества с тържествен празник на втория ден от Светлата седмица. В сутрешните часове Неврокопският митрополит Серафим, игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий Адрианополски, Видинският митрополит Даниил и Врачанският митрополит Григорий отслужиха света литургия, след която се извърши литийно шествие с чудотворната икона на Божията майка до местност край църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където бе извършен водосвет.

„В дните на Светлата седмица, когато всеки ден тържествуваме Възкресението Христово, няма как да не почетем Божията майка, която, както е запазено преданието в църквата, е първата, узнала за възкресението на Своя Син. Господ се явява първо на нея, възкръсва мъртвите, за да зарадва тази, която най-много е скърбяла и чиято душа е била прободена с меч така, както е било предсказано още когато Иисус е бил младенец“, сподели Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

В дните на Възкресение има различни традиции, свързани с почитта към Божията майка и един от тези празници е третият ден на Великден, който е празник на Иверската икона на Света Богородица, посочи митрополит Серафим и допълни, че това е една от най-големите и най-почитаните светини на Света гора.

Според запазеното предание това е една от иконите, рисувани от св. евангелист Лука. По време на иконоборчеството в Константинопол е била спасена от вдовица, която я е притежавала и която я пуска в морето, за да не бъде унищожена, припомни Неврокопският митрополит. След около сто години иконата се явява в залив пред Иверския манастир в Света гора, като е забелязана по излизащия стълб светлина от нея. Монасите се приближавали до нея с лодки, но тя се отдалечавала, така че да не могат да я вземат. Света Богородица се явява насън на един от монасите – старецът Гавриил, и му повелява той да отиде, и в неговите ръце ще позволи да бъде взета и пренесена в манастира.

Името на иконата – Портаитиса или Вратарница идва от това, че след като Гавриил я прибира от морето, монасите я поставят на почетно място в храма, но няколко следващи сутрини я намират отвън, пред портите на манастира. Богородица отново се явява насън на стареца като казва, че не е дошла да бъде пазена от тях, а тя да ги пази. Монасите спазват волята на Божията майка и иконата до ден днешен се намира в един малък параклис, който е построен до портите на манастира, разказа още Неврокопският митрополит Серафим.

„Чудотворната икона има множество копия, а едно от тях е изработено през 1790 г. за Роженския манастир. По това време манастирът е метох, тоест обгрижван от Иверския манастир“, посочи митрополит Серафим.

Чудесата на иконата са много, разказаха миряни, които вчера бяха в манастира, за да се поклонят пред иконата на Богородица.

Пред чудотворната икона много хора отправят молитви за рожба или за изцеление.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...