Началото на Великия пост в семинарията “Св. Владимир”


Източник: St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

В семинарията “Св. Владимир” в Ню Йорк първите два дена от Великия пост са различни от всички други. Часовете се отменят, а студентите се насърчават да пребивават в безмълвие. Един по-пълен богослужебен кръг събира семинарската общност в параклиса пет пъти – за утреня, шести час, девети час, вечерня и повечерие с Великия канон на св. Андрей Критски. Покайно настроение и себевглъбяване царят в параклиса, когато общността измолва от Бога Неговата милост през Великия пост.

Два пъти на ден възпитаникът на “Св. Владимир” отец Кевин Шерър излага размисли за нашата отговорност към бедните. “Ние трябва да работим за това да не станем като богаташа, който отминава Лазар всеки ден”, казва отец Кевин, разсъждавайки върху Христовата притча в Лука 16:20-25. “Ние сме призвани да виждаме Христос във всяка човешка личност, която срещаме, не да се отвръщаме, а да служим.”

Отец Кевин е основал и е изпълнителен директор на “Православна младежка благотворителност” (OYO), както и изпълнителен директор на “Православно братство” (OCF). “Православна младежка благотворителност” дава възможност на младите хора да се ангажират с краткосрочни благотворителни проекти като служение на бедните и нуждаещите се в централната част на града (където са бедните квартали), така че той говори от личен опит. “Целта на тази програма е да насърчим нашите младежи да живеят своята християнска вяра чрез служение на другите.”

Във вторник вечерта семинарията приветства Негово Блаженство митрополит Герман от Православната църква в Америка (OCA), който се присъедини към общността, за да отслужи повечерие с Великия канон на св. Андрей Критски.

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...