Потвърдена е автентичността на Торинската плащаница



Православие.ru

Миналогодишният извод на експертите на руската ФСБ за автентичността на Торинската плащаница бяха потвърдени от най-нови изследвания направени в Оксфорд. Британските учени са направили за пръв път свръхточна цифрова снимка на плащаницата в размер на 12,8 милирада пиксели. На нея до най-малки детайли е запечатан силуетът на тялото на Спасителя и Неговия облик.

Изследователите фотографирали хиляди фрагменти на тъканта, а след това възсъздали от тях като от части на огромен пъзел единно компютърно изображение. Планира се то да бъде публикувано в Интернет.

"Съединихме заедно 1600 кадри, всеки от тях с размер на кредитна карта, и създадохме огромна снимка. Тя е 1300 пъти по-голяма, отколкото фотографията, направена с помощта на цифрова камера с разрешителна способност от 10 милиона пиксели – разказа участникът на експеримента Мауро Гавинели. – С помощта на новите технологии може да се разгледа всяко възелче, всеки детайл".

Експертизата показа, че върху тъканта има наистина огледален отпечатък на тялото. Бяха намерени също така компоненти на човешка кръв: хемоглобин, билирубин и албумин. При това повишеното съдържание на билирубин свидетелства, че човекът е умрял в състояние на стрес, вследствие на изтезания.
Специалистите са установили кръвната група – IV. По набора на хромосомите в левкоцитите са определили пола – мъжки.

Учените от Оксфордския университет се опитват да установят отново възрастта на Торинската плащаница, отчитайки поправките на руските криминалисти. Групата, ръководена от проф. Кристофър Рамзи, провежда за пръв път от 20 години анализ на разпадането на въглеводорода в тъканта. Целта на изследванията е да се поправи скандалната грешка отпреди 20 години за датировката на плащаницата. Тогава групи от Цюрих, Оксфорд и Аризона стигнаха до извода, че примерната възраст на светинята е 7-8 века и че платното е изтъкано между 1260 по 1390 г.

Този извод обаче беше опроверган наскоро от руски криминалисти, специалисти от ФСБ (руските служби за сигурност). Плащаницата е оригинал, датиран от първия век на нашата ера, а не по-късен фалшификат – такъв беше изводът на група специалисти под ръководството на тогавашния директор на Института за криминалистика на ФСБ доктора на техническите науки Анатолий Фесенко.

Според тях причината за грешната датировка е естественото полимерно покритие, образувало се върху влакната на тъканта след като през Средновеквието монасите са я почиствали с растително масло.

Кристофър Рамзи се съгласи с доводите на руските учени и заяви, че преди 20 години е била, възможно, допусната грешка.

"Възрастта е могла да бъде определена невярно поради замърсяванията, които са се наслоили върху плащаницата – казва той. – Освен това през 1988 г. почти нищо не беше известно за въглерод-14, който сега вече сме изучили добре. Възможно е в това да се крие нещо необичайно, което ще помогне да разкрием тайната на най-мистичната светиня на християнството".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...