Не допускайте войната да влезе в Църквата



Скъпи читатели на сайта Православие БГ и на нашите книги,

Повече от двадесет дни продължава братоубийствената война в Украйна. Всяка война е духовна катастрофа и огромна човешка трагедия, но войната между народи, които се приемат за православни, надхвърля тези понятия и става пречка по пътя ни към спасението. В тези страшни дни повече от всякога е важно да застанем заедно, като вярващи хора пред Иисус Христос и да се попитаме: „Къде сме?“.

Обръщаме се към църковната йерархия, свещенството и миряните: молим ви да не ставате волен или неволен рупор на политически пристрастия, свързани с войната, независимо дали това се случва в храма, чрез църковни проповеди, или в социалните мрежи. Всеки човек има право на свое мнение, но една обществена фигура, като тази на православния духовник, носи много по-голяма отговорност за споделеното лично мнение, защото църковният авторитет и духовният сан подсилват неговото влияние върху свободната преценка на хората. Молим ви, вместо да разпространявате политическа информация и да провокирате спорове и противопоставяне в Църквата, разпространявайте молитвата си за покаяние, смирение и любов между вярващите. Изправяйте се срещу злото чрез общото дело на литургията, не чрез политически лозунги. Така не само няма да съблазните малките, за които предупреждава Господ, но и ще прибавите към Божието всеоръжие силата на тяхната чиста молитва.

Скъпи братя и сестри, от първата публикация на сайта Православие БГ за войната (обръщението на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий) до днес не са спрели яростните нападки между вярващите, политическите спорове в коментари и в лични съобщения до екипа, пропагандата и фалшивите новини, споделяни под публикациите. Разделението в църковната общност продължава и се задълбочава. Всяка позиция, която призовава да се обърнем към Бога, вместо към политическите разкази, се посреща с противопоставяне. Единственото съгласие между политическите лагери сред хората, които вярват, че са православни, е да не се съгласяват с всеки, който отказва да избере лагер. Когато станем участници в такива противопоставяния, ние даваме повод заради нас името Божие да се хули сред невярващите (Рим. 2 :24).

В първите дни на войната архимандрит Захариас, един от забележителните днешни духовници от манастира в Есекс, Великобритания, когото познавате от книгите на Омофор, а мнозина – и лично, тъй като е посещавал България, отправи послание към духовните си чеда и към вярващите, които искат да го чуят. Той каза:

Ние не знаем всичко за конфликтите на този свят и не е необходимо да знаем. Просто се молим със състрадателно сърце за мира на целия свят и за всички хора. Не вземаме страна, защото всяка страна ще понесе своята отговорност за престъпленията, които е извършила, и не искаме да споделяме тези престъпления и да бъдем осъдени.

Ако се молим за онези, които са повече грешни, отколкото прави – добре, изпълняваме Божията заповед да обичаме дори враговете. И ако се молим за тези, които са повече прави, отколкото грешат, ние правим добро. Следователно не можем да сгрешим, ако се молим Бог да спаси всички и да даде мир на света. Особено за нас, свещениците и монасите, е много важно да страним от политиката, защото принасяме своята жертва на Бога, светата Литургия, за целия свят. И ако сме „за“ едни и „срещу“ други, нашата жертва се обезсмисля.

Мисля, че когато има война, най-доброто, което можеш да направиш, е да не съдиш, а да имаш състрадание и да се молиш Господ да отнеме всички страдания. За да има някаква стойност моята Литургия, сърцето ми не бива да пропуска никого, когато застана пред Божия олтар и Му кажа: „Тези Твои (дарове) от всичко, което е Твое, на Тебе принасяме от всички и заради всичко“.“

Неговите думи не приемат защитниците на „справедливостта“ и от двете страни. Стремежът към отстояване на политически пристрастия е толкова силен, че жертвите, разрушенията, страданието на милиони хора, всичко това се превърна в точило, върху което да изостряме аргументите си. Такъв цинизъм няма общо нито с трезвата оценка на фактите, нито със справедливостта. Всяка война носи смърт на невинни хора; всяка военна победа е поражение за загиналите от двете страни и за техните близки. Справедлива може да бъде само защитата на живота от непосредствена опасност. Но всяка война надхвърля тази защита.

Конфликтите имат своята история, причини и цели; всеки конфликт е предизвикан от страсти, желания, които не са могли да бъдат удовлетворени по друг начин. Това се отнася и за военните конфликти. Макар да обяснява войната, никоя нужда не я оправдава. В основата си войната е духовен избор, а този избор винаги е личен. Да не забравяме думите на апостола, че: „всеки от нас ще отговаря Богу за себе си“ (Рим. 14:12). В християнството човекът е цел, не средство. Единствената позволена жертва е жертвата на собствения живот. Затова и всяка война е зло. Поправянето на злото с друго зло не е пътят, който ни показва Христос.

Скъпи читатели на Омофор, които познавате нашите книги, независимо дали избирате да получавате духовна полза от тях, или да ги критикувате. Повече от двадесет години в нашите издания ви срещаме с едни от най-забележителните православни духовници и мислители на нашето време. Тези книги са завели много хора в Църквата; от тях са получавали вдъхновение и богословско познание млади и вече не толкова млади православни вярващи, свещеници и епископи в България. Всички тези книги говорят на един език – и това е езикът на любовта, на прошката, на смирението, на зачитането на другия и неговата безусловна ценност. Всички те свидетелстват за живота в Христос, който е живот в единството на Църквата. Вярваме, че тези послания са направили място в душите на всички ни, че са ни научили на нещо. Не допускайте войната да влезе във вас и сред вас, във вашата енория, във вашето семейство!

Молим Бога за всички хора в Украйна и Русия, които живеят или търсят убежище от войната в нашата страна – да намерят сили да простят, да намерят всяка помощ от която имат нужда; да застанем в обща молитва за мира в Украйна, за спасението на двата народа, на техните близки от двете страни на конфликта. Заедно да молим Иисус Христос да дари Неговия мир, да помогне за утвърждаване на единството на Православната църква в България, Русия, Украйна и по света.

Нека да се помолим с думите на Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, изречени в тези тежки дни: „Само в единството е нашата сила! Бог да ни прости греховете и Божият мир да слезе над Украйна и над цялата земя.“

 

от Управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“ и екипа на „Православие България“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...