Открити останките от двореца на Савската царица?



Le Vif.be

Археолози смятат, че са открили развалините на двореца на Савската царица в Аксум, Етиопия, и на олтар, който може да е съхранявал най-ценното съкровище на древната юдейска история – Ковчега на Завета, съобщават от Хамбургския университет.

Савската царица, легендарна владетелка от десети век преди Христа, е споменавана в много от древните писания, сред които и Библията. Понякога е представяна като съпруга на израилския цар Соломон, или поне се смята, че е била много близка с монарха и че след срещата им му е родила син.

Етиопското предание разказва, че Ковчегът, в който се намирали скрижалите с Десетте Божи заповеди, е бил изпратен от сина им Менелек в Етиопия, където се намира до ден днешен.

Университетът в Хамбург уточнява, че екипът археолози е открил останки, датиращи от десети век преди Христа в Аксум-Дунгур, под други, по-нови, от времето на местен християнски цар. По-старите останки показват, че първият дворец е бил разрушен, за да бъде преустроен в конфигурация, насочена към звездата Сириус, за която се смята, че е била обожествявана от сина Менелек, докато е бил пазител на Ковчега – съд от акациево дърво, обковано със злато… Върху олтара са открити и следи от жертвоприношения.

Разкопките в Аксум, Етиопия, започват през 1999 година. Чрез тях учените се опитват да очертаят епохата на възникването на Етиопия и на Етиопската православна църква (дохалкидонска християнска общност – бел. ред.). Резултатите от направените досега проучвания навеждат на мисълта, че с идването на юдаизма и на Ковчега на Завета в Етиопия започва да процъфтява култ към Сотис, просъществувал до 600 година преди Христа, твърдят от Университета в Хамбург.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...