Папата апелира да спре използването на ембриони за изследвания



Източник: Actualno com

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт ХVІ призова научната общност да прекрати използването на човешки ембриони в изследванията в областта на стволовите клетки, окачествявайки тази практика като "накърняване на достойнството на човешкия живот".

Ватиканът подкрепя изследванията със стволови клетки в случаите, в които не се нанася вреда на ембрионите, които Католическата църква смята за човешки същества от момента на зачеването.

"Унищожаването на човешки ембриони, независимо дали се прави за получаване на стволови клетки или с друга цел, противоречи на заявения от учени, законодатели и здравни служители стремеж към подобряване на благосъстоянието на хората", пише папа Бенедикт ХVІ в писмо до новия посланик на Южна Корея в Светия престол.

Католическата църквата подкрепя изследванията върху клетки от възрастни, както и обещаващи алтернативи на използването на ембриони. По-рано тази година Южна Корея огласи планове за премахване на някои от забраните, наложени над изследванията с човешки ембрионални стволови клетки след скандал през 2006 г. с фалшифицирани научни резултати.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...