Папата Бенедикт XVI гледа последния филм за своя предшественик



Източник: ВВС

В четвъртък Папа Бенедикт XVI посети във Ватикана прожекция на телевизионен сериал, посветен на живота на Папа Йоан Павел II. След като преди шест месеца гледа конкурентна продукция, Папата отдели подобаващо внимание и на последния биографичен филм за своя предшественик.

„Папа Йоан Павел II", който CBS ще излъчи на 4 и 7 декември, има важна роля за разпространението на посланието за живота и делата на покойния Папа.

"Вярвам, че филмът ще илюстрира любовта на хората към Папа Войтила и тяхното желание да го помнят, видят отново и почувстват близо до себе си”, каза Папата в обръщение към публиката след края на филма.

Носителят на „Оскар” Джон Войт, който играе Йоан Павел след избирането му за Папа на 16 октомври 1978 г., също присъства на прожекцията.

Войт каза, че филмът му е дал възможност да пресъздаде на екран сложната личност на Йоан Павел, „талантлив в изключително много сфери”.

"Беше прекрасно да разбера повече за тези сфери и поставя акцента върху тях – чувството му за хумор, емоционалното му присъствие и издръжливост”, каза още Войт.

Папа Бенедикт гледа филма на италиански. Действието започва с опита за покушение на Йоан Павел на 13 май 1981 г. и завършва със сцени на неговото погребение на 8 април.

През май главата на Римокатолическата църква гледа във Ватикана прожекцията на сериала „Карол, мъжът, който стана Папа”, който беше излъчен в САЩ по Hallmark Channel. Той похвали филма, който включва сцени от нацисткото преследване на поляците и евреите, като изобличава варварството на Втората световна война, която той, както и Йоан Павел са преживели.

Действието на филма започва през септември 1939 г., когато избухва Втората световна война и нацистите нахлуват в Полша. По това време бъдещият Папа е студент в университета в Краков. Краят на филма ни показва избирането на Йоан Павел за Папа.

В продукцията на CBS виждаме както младия Войтила, така и Папата, като зрителят проследява неговата 26-годишна служба и пътувания по света. Кари Елуис е в ролята на младия Войтила.

За прожекцията във Ватикана от 4-часов материал CBS монтираха 90-минутен филм.

След смъртта на Йоан Павел на 2 април в производство влязоха няколко филма. Преди няколко седмици, за пресъздаването на атентата от 1981 г. в последната продукция, на площада „Св. Петър” бяха поканени десетки статисти.

В четвъртък бурни аплодисменти съпроводиха появата на актьора, изпълнил ролята на немският кардинал Йозеф Рацингер, на екран. Рацингер беше избран за Папа и избра името Бенедикт XVI.

Превод: Детелина Христова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...