Папата предлага единна дата за католици и православни за Пасха



Franzisk_BartolomeiПапа Франциск предложи на православните да се установи единна дата за празнуването на Христовото Възкресение. Това стана в петъчния ден на международна среща с католически свещеници в базиликата „Сан Джовани ин Латерано“ в Рим.

Днес над един милиард западни християни и над 250 милиона източни християни най-често посрещат Пасха по различно време. Следващата обща дата за Пасха е през 2017 г. Според папа Франциск това трябва да се промени и Възкресението да се посреща в един ден от всички християни – и в Рим, и в Константинопол (Истанбул), и в Москва.

През 2014 г., когато бе на посещение в Светите земи, папата разказа следния анекдот: „Двама християни се срещнали и единият попитал другия: „Моят Христос възкръсна, а Твоят?“. Според западни медии той е предложил въпросът да бъде обсъден на Всеправославния събор през 2016 г., като е заявил, че е споделил предложението за обща дата за Пасха с Вселенския патриарх Вартоломей и с Руския патриарх Кирил. Той е допълнил, че на срещата в Йерусалим през май 2014 г. Вселенският патриарх се е пошегувал, че трябва всички богослови да се изолират на един остров, и тогава „могат да дискутират и да спорят, докато ние заедно – Западът и Изтокът, не променим живота си“.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...