Полски свещеник-физик получи премията на Темпълтън



Templetonprize.org

Полският физик и католически свещеник Михал Хелер стана лауреат на премията на Темпълтън – най-голямата парична награда в света, връчвана, според волята на нейния основател – американския филантроп Джон Темпълтън, за "изследвания и открития в областта на духовността".

 

Отец Хелер, който е професор в Краковската академия, ще получи милион и 600 хил. долара за опитите си да обедини научния и религиозния подход във въпроса за произхода на Вселената.

"Винаги съм се стремил да се занимавам с най-важното. А какво може да бъде по-важно от науката и религията? Науката ни дава знание, а религията разкрива смисъла на съществуването. Това, че тези две най-големи ценности често са в конфликт, е парадокс", заяви лауреатът.

Той постоянно се питал "как образованите хора могат да бъдат толкова слепи, че да не виждат, че науката само изучава това, което е създал Бог".

Церемонията на връчването на премията на Темпълтън ще се състои в Бъкингамския дворец в Лондон. Свещеникът ще получи наградата от ръцете на съпруга на английската кралица – Единбургския херцог Филип.

Отец Михал Хелер вече обяви, че ще използва парите за създаване на научен център в Краков, който ще се занимава с комплексно изучаване на естествените науки и теологията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...