Посланикът на Руската федерация във Франция коментира ситуацията с руския храм в Ница




Източник:
Седмица.Ru

В интервю, публикувано в регионалния ежедневник „Nice-Matin”, посланикът на Руската федерация във Франция Александър Авдеев е изразил съжалението си за това, че в контекста на „френско-руската дружба” някои представители на обществеността в Ница искат да „хвърлят сянка на добрите отношения” и да „отмъкнат храма „Свети Николай” от Русия”. „Някои запалени глави в Ница се опитват да лишат Руската федерация от нейното имущество”, – е добавил посланикът.

Александър Авдеев е подчертал, че на 31 декември 2007 година изтича срокът на 99-годишната аренда на храма, предоставен на Православното религиозно сдружение на Ница. По този начин, отбелязва той, „държавата, по законен начин и както справедливостта го изисква, взима бъдещето на храма в свои ръце. Така, както би направил всеки собственик”.

Посланикът е изразил подкрепата си за инициативата на министър Кристиан Естрози за регистрирането на храма и намиращите се в нея произведения като паметници на изкуството. По думите на Авдеев, изисканата от Русия инвентаризация също представлява „предохранителна мярка”, предприета, доколкото „можем да се опасяваме, че в някой момент някои от тези богатства могат да изчезнат”.

По отношение на църковните участници в спора, посланик Авдеев е подчертал, че „ние уважаваме православните вярващи от Лазурния бряг” и „сме готови да сключим с тях нов договор”. Единствената промяна, която Руската федерация счита за необходима, е да се премахне входната такса за туристите, посещаващи храма. „По наше мнение, тя е неуместна”, – е изтъкнал посланикът.

Като цяло, Александър Авдеев счита, че главната причина за конфликта се състои в това, че в Ница „има малцинство, което е враждебно към всичко идващо от Москва, като че ли все още сме във времената на студената война”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...