Православен кръст на Северния полюс



egliserusse.eu, la-croix.com, pravkamchatka.ru

Архиепископ Игнатий Петропавловски и Камчатски отслужи миналата неделя първата в историята литургия на Северния полюс. За целта е бил инсталиран полеви параклис близо до лагера „Барнео”, където пребивават руски изследователи.

Специално за нуждите на богослужението двамата придружаващи архиепископа свещеници са осветили преди това палатката, посвещавайки я на светите дванадесет апостоли. При -25° С дякон Роман Никитин е бил ръкоположен за свещеник, а градоначалникът на административния център на Камчатска област Владислав Скворцов е бил кръстен.

Учени, пилоти и журналисти са се изповядали и причастили със Светите Тайни Христови. След службата е бил поставен кръст на Северния полюс, който да напомня за паметното събитие.

Уникални снимки от ледения поход на православните мисионери можете да видите тук и тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...